Jeg er vild med rabarberkager. Og selvom jeg efterhånden har rigtig mange forskellige opskrifter, så forsøger jeg at føje et par nye til listen hvert år. Forleden lavede jeg denne her helt fantastiske nøddebund med rabarberskum og friske jordbær i anledning af mors dag. Kagen kom derfor med på tur til mine forældre, hvor den blev serveret i haven til en kop eftermiddagskaffe. Og den var mindst lige så lækker, som den så ud til. Et nyt rabarberhit er røget på listen.
>> Se alle mine rabarberopskrifter lige her.
Nøddebund med rabarberskum opskrift.
Selvom en nøddebund med rabarberskum måske nok kan minde en smule om en klassisk jordbærtærte, i hvert fald hvad udseendet angår, så er den alligevel helt sin egen. Den saftige og let seje nøddebund er en himmerigs mundfuld, og det sød-syrlige rabarberskum er perfekt sammen med de friske jordbær.
Kagen er desuden ret nem at lave, og kræver egentlig bare en smule tålmodighed, imens nøddebunden og rabarberkompotten nedkøles. Vil man gøre det endnu nemmere for sig selv, så kan man også lave sin rabarberkompot i forvejen. Den kan snildt holde sig en uges tid på køl. Og så er der blot tilbage at bage bunden, vende flødeskum og rabarberkompot sammen og pynte kagen med jordbær og chokoladen.
Køb ingredienserne hos Nemlig.
Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.
Tip! Se også mine bedste tips til lækre variationer af kagen under opskriften.
Nøddebund med rabarberskum
Ingredienser
Rabarberkompot
- 200 gr rabarber
- 100 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 2 spsk maizena
Nøddebund
- 3 æggehvider
- 150 gr sukker
- 150 gr hasselnødder (der kan også bruges mandler)
Desuden
- 2 dl piskefløde
- 300 gr jordbær
- 25 gr mørk chokolade (til pynt)
Fremgangsmåde
- Skyl rabarberne og skær dem i mindre stykker.
- Kom rabarberne i en gryde sammen med det vand, der hænger ved. Tilsæt sukker og vaniljesukker.
- Bring gryden i kog og lad rabarberne koge i 10-15 minutter, til de er udkogte.
- Udrør maizena i ca ½ dl vand og rør det i rabarberkompotten. Lad kompotten koge i yderligere 1 minut, til den tykner let.
- Hæld kompotten i en flad skål og stil den på køl i ca 1 time, til den er helt kold.
Nøddebund
- Pisk æggehviderne stive.
- Vend sukkeret i de stiftpiskede æggehvider og pisk til en blank marengs.
- Blend eller hak hasselnødderne fint og vend dem i marengsen.
- Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 20 cm) og pensl kanterne med lidt olie eller smør. Fordel marengsmassen i formen.
- Bag kagen i ovnen ved 175 °C (varmluft) i 30-40 minutter, indtil den er gylden og gennembagt. Afkøl bunden helt og befri den fra springformen.
Rabarberskum
- Pisk fløden til skum og vend den sammen med den afkølede rabarberkompot.
- Fordel rabarberskummet ovenpå den afkølede nøddebund.
- Pynt kagen med friske jordbær og grofthakket chokolade og server.
- Kan er bedst, når den er nylavet, men evt. rester kan gemmes på køl til dagen efter. Kagen er ikke fryseegnet, men nøddebunden kan fryses.
Lækre variationer.
I stedet for kun at bruge jordbær kan man bruge en blanding af friske sommerbær. Fx hindbær, blåbær og jordbær. Det hele går fint sammen med smagen af nøddebund med rabarberskum. Jeg har brugt mørk chokolade på toppen, men dette kan selvfølgelig udelades. Alternativt kan man bruge lys, hvis eller dulcey chokolade. Og chokolade kan også erstattes af hakkede nødder, mandler eller pistacienødder.
Se også – Rabarber crumble I Nem jordbærtærte I Rabarbergrød
Skal det være ekstra nemt, eller bare gå hurtigt, så kan man droppe rabarberkompot. I stedet kan man vende flødeskummet sammen med en god, færdigkøbt rabarbermarmelade. Eller jordbær-rabarbermarmelade, hvis det kniber med at finde en ren rabarbermarmelade i butikkerne .
Man kan også vende flødeskummet sammen med hindbærmarmelade og efterfølgende pynte kagen med masser af friske hindbær og hvid chokolade. Hindbærflødeskum og friske hindbær er en skøn kombination.
Kan man lave nøddebunden dagen i forvejen
Anne-mette – Ja, det burde ikke være noget problem, ligesom jeg også har skrevet, at bunden kan fryses ned i forvejen 😀
Den smager simpelthen helt forrygende! Lækker frisk, ikke for sød, jeg er fan! 😀
Mette Margrethe – Hvor er det bare dejligt at høre – tak for din tilbagemelding 😀 😀
Virkelig lækker kage – kompot blev lige stiv nok så gav lidt mere flødeskum på toppen
Jette – Det lyder godt – dejligt at kagen var et hit 😀 😀
Kan kompotten laves dagen forinden? 🙂
Naja – Ja, det kan du sagtens. Den kan sagtens stå på køl i en uges tid 😀
Smagte mega godt – og alle gæster synes det samme – så den skal helt sikkert laves igen en anden gang.
Mit rabarberskum blev dog helt lyserødt og ikke hvidt som dit 🙂
Jane – Dejligt at høre. Farven på skummet hænger som regel sammen med, hvilken rabarbersort, som man bruger. Jo rødere rabarber, des mere lyserødt skum. Og så snyder lyset på billedet måske også lidt 😀
Hvis man vil forsøge at bage den i bradepande, hvor meget skal man gange opskriften med vil du tro? 🙂 3-4 gange?
Hvis man bager bunden dagen før, skal den så bare opbevares lufttæt til dagen efter?
Stine – Jeg ville nok gange med 4 eller 5. Bunden er jo bagt i en ret lille springform (sammenlignet med en hel bradepande), og det ville jo være træls, hvis den blev alt for flad 😀 😀
Tusind tak, jeg må prøve 😊
Hejsa
Lavede nogle stykker til den seneste fødselsdag i familien. Vanvittig lækker kage. Har du mon prøvet at sprøjte bunden ud i muffinforme, således at du ved, hvor mange det ca. vil blive til?
Annika – Åhhh det lyder da som en virkelig god idé. Desværre kan jeg ikke hjælpe dig med mængden af muffins, for det har jeg aldrig prøvet, men det er jo ikke verdens største portion dej, så jeg vil skyde på 6-8 muffins (afhængig af størrelsen) 😀