Knoldselleri og rosenkål er, af en eller anden grund en af de grøntsager, som de fleste mennesker kan blive enige om at hade. Og det skyldes jo formentlig først og fremmest smagen. Jeg indrømmer da også gerne, at en overkogt og blød selleri, ikke er det allermest lækre i verden. I det hele taget kan man vel næppe betegne overkogte grøntsager som gastronomiske højdepunkter. Men der er jo andre måder at tilberede en selleri på end ved at koge den. Fx kan man lave superlækker, saltbagt selleri.
Se også – Bagte rodfrugter I Bagte kartofler I Selleribøffer med chili
Opskrift på saltbagt selleri.
Denne her selleri er gnedet med salt, pakket ind i stanniol og derpå bagt mør i ovnen. Og den tilberedning er med til at give den færdige selleri en let sødme og nærmest nøddeagtig smag samt et letsaltet ydre, som går helt perfekt i spænd med det hvidløgsduftende og smeltende kryddersmør.
Saltbagt selleri kan enten spises som vegetarisk hovedret med salat ved siden af, eller som tilbehør til en kødret. Vi spiste den til en god, grillet oksebøf og fik desuden små ristede kartofler ved siden af. Vi kunne kun spise 1/2 selleri, for sådan et hoved er spækket med mæthed. Den anden halvdel er derfor blevet skåret i små, fine tern og brugt kold i et par salater over de seneste dage. Både til frokost og som tilbehør til aftensmaden.
Saltbagt selleri
Ingredienser
- 1 knoldselleri
- 5 spsk groft salt
Kryddersmør
- 100 gr blødt smør
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 bdt presille (hakket)
Fremgangsmåde
- Vask sellerien og skær evt. knudrede knolde væk, hvis de ikke kan gøres helt rene.
- Læg 2 stykker stanniol dobbelt og stil sellerien herpå. Gnid salt ud over sellerien og pak den herefter ind i stanniol. Der må ikke være huller i stanniolet.
- Bag sellerien ved 180 °C (varmluft) i ca. 2 timer, indtil den er mør og gennembagt.
- Rør blødt smør, hvidløg og persille sammen til en kryddersmør, som stilles på køl.
- Placer det færdigbagte sellerihovedet på et fad og skær et dybt kryds næsten hele vejen igennem sellerien. Ligesom når der skæres kryds i bagte kartofler.
- Kom en ordenligt klat kryddersmør i hullet, og server det saltbagte selleri med resten af smørret ved siden af.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage og bruges i salater eller lignende. Retten er ikke fryseegnet.
Tak! Jeg sad netop og ledte efter ny inspiration til tilbehør og jeg elsker knoldselleri (og også rosenkål faktisk) og har aldrig tænkt på at lave det lidt som en bagt kartoffel – jeg tror bestemt det bagte knoldselleri skal indgå i aftenens menu 🙂
Vh Kristina
Kristina – Jeg lover dig, det smager bare så godt, så du kan godt glæde dig 🙂
Rigtig god weekend fra
Anne.
Det smager pragtfuldt .
Inga – Så dejligt at høre – det bagte selleri er også populært herhjemme 😀 😀
Over/under varme eller varmluft?
Når du skriver to stykker staniol dobbelt, mener du så at der bliver fire lag?
Charlotte – Uhh, det var godt nok en af de gamle opskrifter, du der er faldet over. Jeg kan se, at jeg snart skal have gjort lidt ved den og opdateret den lidt 🙂 Jeg vil foreslå varmluft, da det går lidt hurtigere, men du kan også bruge almindelig ovnfunktion (over/undervarme). Det vigtigste er, at selleriet er mørt, hvis man stikker i det, men det kommer jo også an på størrelsen og ikke kun tid. Med 2 stykker stanniol, der lægges dobbelt, mener jeg 2 stykker stanniol, som du lægger ovenpå hinanden 🙂
Tak for svar 🙂
Det var kæresten der kom i tanke om at de laver saltbagt selleri i Masterchef, så det måtte vi da også prøve, så det bliver til aftensmad i aften med frisk spinat pasta og noget sovs 😁