Efter at have holdt en velfortjent vinterpause har blomkålen så småt sneget sig indenfor herhjemme igen og jeg må indrømme, at jeg har glædet mig. Jeg elsker ganske enkelt blomkål og er vild med alt lige fra blomkålssuppe og blomkålsgratin til noget så simpelt som et dampet blomkålshoved med en klat smør på, gerne serveret til en pandefuld nystegte frikadeller.
Blomkålsgratin har i mange år ligget helt i toppen over mine favoritretter. Men derudover har jeg ikke rigtigt eksperimenteret med kombinationen af blomkål og æggemasse, før jeg for nyligt lavede denne her skønne tærte med blomkål, parmesan og timian. En supernem og velsmagende vegetartærte, som jeg serverede med en lækker kålsalat og en helt simpel tomatsalat og jeg kan love Jer for, at vi blev mætte. Vil man nu alligevel gerne have lidt kød til, så kan jeg anbefale, at man enten tilføjer tilberedt skinke, kylling eller bacon til tærtefyldet. Der er også den mulighed, at man lader tærten udgøre tilbehøret og serverer kød ved siden af.
Jeg veksler lidt imellem at lave mine egne tærtebunde og så købe de ferske ruller med tærtedej, som man kan finde i supermarkedets køledisk. Det er jo ikke fordi, at det er svært at lave og udrulle en tærtedej, men indimellem falder jeg altså for fristelsen og bruger en færdiglavet og jeg synes egentlig, at de smager ret godt. Dog vil jeg på ingen måde snyde Jer for opskriften på en god, smørbagt tærtebund og den finder I lige her. Skal tærtebunden være lidt grovere, så udskift noget af hvedemelet med en grov meltype som fx grahamsmel eller fuldkornshvedemel.
Jeg fyldte tærten med blomkål, men derudover holdt jeg det helt simpelt og nøjedes faktisk bare med at drysse en generøs mængde friskrevet parmesan og lidt timian over tærten, inden jeg satte den i ovnen. Som sagt er der ikke kød i tærten, men det er jo op til den enkelte, om der skal flere forskellige slags grønsager i tærten og jeg kunne sagtens forestille mig, at en tærte med en kombination af blomkål og broccoli både ville se fin ud og smage forrygende. Evt. med et par skiver bacon på toppen – det er som om at broccoli og bacon bare hører sammen.
Tærten kan for øvrigt sagtens gemmes og genopvarmes – eller spises kold – hvis der bliver rester, så lav gerne lidt ekstra. Det er skønt med sådan et stykke til frokost eller i madpakken dagen efter. Og som med alle andre former for madtærter, så kan den sagtens laves i god tid og fryses, hvilket gør den helt oplagt på en buffet, til en større frokost eller som natmad ovenpå en fest.
Tærte med blomkål og parmesan
Ingredienser
- 1 rulle fersk tærtedej (eller 1 portion hjemmelavet tærtedej)
- 1 blomkål
- 6 æg
- 2,5 dl creme fraiche
- 2 tsk tørret timian
- 40 gr parmesan (andre hårde oste kan også bruges)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Fordel tærtedejen i et tærtefad, prik den og forbag efter anvisning på pakken.
- Del blomkålen i mindre buketter og giv dem et hurtigt opkog (ca 2 minutter) i en gryde med letsaltet vand.
- Hæld blomkålen i en sigte og lad den afdryppe.
- Slå æggene ud i en skål og pisk dem sammen med creme fraiche, timian, salt og peber.
- Fordel blomkålsbuketterne i den forbagte bund, krydr med salt og peber og hæld æggemassen over.
- Riv parmesanost over tærten og pynt evt. med frisk timian på toppen.
- Bag tærten ved 190 ° (varmluft) i ca 30 minutter, eller indtil tærten er gylden og æggemassen har sat sig.
- Server tærten varm eller lun med salat til.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 2-3 dage. Tærten kan desuden fryses.
Jeg lavede denne tærte i dag og den er rigtig god. Jeg havde ikke creme fraiche men brugte piskefløde. Tak for opskriften.
Kirsten – Så dejligt at høre 😀 Ja creme fraiche kan jo heldigvis udskiftes med lign. syrnede mælkeprodukter, fløde eller sågar mælk 😀
Tak for en dejlig opskrift. En super dejlig tærte, hvor jeg også kom forårsløg i.
Kirsten – Det glæder mig, at tærten blev en succes og en supergod ide med forårsløg 😀
Jeg plejer at bruge hytteost i mine tærter.
Karin – Uhh ja, det er også godt – både i fyldet og i bunden, har jeg hørt for nyligt. Har dog ikke selv prøvet at lave en tærtebund med hytteost endnu 😀