Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Varm kartoffelsalat med eddike – klassisk opskrift.

5 kommentarer
Billig aftensmad - mad på budget., Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Varm kartoffelsalat med eddike er en rigtig klassiker fra mormor-køkkenet. Fantastisk tilbehør om efteråret og vinteren, hvor den varme kartoffelsalat er et lækkert alternativ til kold kartoffelsalat. Og perfekt som tilbehør til kogte og stegte pølser, medister, frikadeller og hamburgerryg, for nu blot at et par eksempler.

Se også – Flødekartofler I Stuvede kartofler I Kold kartoffelsalat I Frikadeller

Varm kartoffelsalat opskrift.

Det er ret nemt at lave varm kartoffelsalat, og når først kartoflerne er skrællede og kogte, er man allerede langt. Faktisk kan der også bruges en rest kogte kartofler fra aftensmaden, så varm kartoffelsalat er genial restemad. Hvor meget man lader eddikelagen reducere og samle sig om kartoflerne må være op til den enkelte. Jeg kan godt lide, at det meste af lagen er kogt ind til en cremet kartoffelsalat, imens andre gerne vil have den lidt mere flydende.

Det samme gælder tilsmagningen, hvor man skal finde den perfekte balance imellem sukker og eddike. Derfor skal nedenstående opskrift blot ses som vejledende, og så foreslår jeg, at man selv smager sig frem til den perfekte opskrift på varm kartoffelsalat.

Tip! Se også gode tips + lækre variationer under opskriften.

4,46 fra 11 stemmer

Kartoffelsalat ( varm)

Kogetid15 minutter
Samlet tid40 minutter
Antal: 4 personer (tilbehør)

Ingredienser

  • 1 kg kartofler (kogte og let afkølede)
  • 25 gr smør
  • 2 løg (skrællede og skåret i tynde skiver)
  • dl vand
  • ½ dl eddike (jeg bruger lys lagereddike)
  • 1 spsk almindelig sennep (kan udelades)
  • 2 spsk sukker (eller efter smag)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Skær de kogte kartofler ud i mundrette tern.
  • Smelt smørret i en gryde og tilsæt løg.
  • Sauter løgene i et par minutter, indtil de bliver klare. De skal ikke blive brune.
  • Tilsæt vand, eddike, sennep og sukker og bring gryden i kog.
  • Lad eddikelagen koge ind i et par minutter og tilsæt herefter kartofler i tern.
  • Lad kartofler og eddikelage simre i 10-15 minutter uden låg, indtil eddikelagen er kogt sammen om kartoflerne og væden er reduceret og tyknet.
  • Rør rundt et par gange undervejs, så kartoflerne ikke brænder på i bunden af gryden, men pas på med at røre alt for kraftigt, så kartoflerne moses.
  • Smag til med sukker, salt og peber. Smagen skal være let sød og syrlig. Er den for sød, så tilsæt lidt ekstra eddike. Er den for syrlig, så tilsæt lidt sukker.
  • Pynt evt. kartoffelsalaten med et drys friskhakket purløg på toppen og server til stegte eller kogte pølser, medister, frikadeller, hamburgerryg og lign.
  • Bliver der rester, så kan kartoffelsalaten holde sig i 3-4 dage på køl og varmes inden servering. Den er ikke fryseegnet.

Tips til opskriften.

  • Jeg har brugt almindelig, lys lagereddike til denne her opskrift på varm kartoffelsalat, og det er faktisk det mest traditionelle. Dog kan man sagtens erstatte med andre former for eddike. Det kunne fx være en rigtig god æbleeddike eller æblecidereddike. Dog kan der være forskel på, hvor kraftigt de forskellige eddiker smager, så vær lidt varsom med mængden, og smag til og juster smagen til sidst.
  • Jeg synes, det er lækkert at komme lidt sennep i lagen til kartoffelsalaten, men det kan sagtens udelades. Jeg har brugt en helt almindelig, gul sennep (pølsesennep) i opskriften, men man bruger selvfølgelig bare den sennep, som man bedst kan lide. Bruger man dijonsennep, så vær OBS på, at der måske skal bruges lidt mindre, da den er noget stærkere end almindelig sennep. Bruger man sød sennep, så skal der måske spares lidt på sukkeret.

Lækre variationer.

Jeg er vokset op med denne her klassiske opskrift på varm kartoffelsalat, og den indeholder hverken mælk eller fløde. Men dermed ikke sagt, at man ikke kan tilføje en lille smule mælk eller fløde (piske- eller madlavningsfløde).

Både mælk og fløde gør kartoffelsalaten en smule mere cremet, og giver desuden lidt ekstra sauce. Og nogle gange det kan jo være meget rart med lidt ekstra at “dyppe i”.

Mælk eller fløde skal blot tilsættes til gryden til sidst og måske lige have lov til at koge med i et par minutter, så saucen bliver ekstra cremet og lækker. Husk også at smage til EFTER at fløde/mælk er tilsat. Den varme kartoffelsalat skal være være let sød og syrlig ved servering.

Hvad spiser man til varm kartoffelsalat?

Traditionelt serveres varm kartoffelsalat til pølser. Både kogte og stegte pølser. Dog ser jeg ingen problemer i at servere varm kartoffelsalat til både frikadeller, medisterpølse og hamburgerryg. Både kogt hamburgerryg og glaseret hamburgerryg.

I det hele taget passer den sød-syrlige kartoffelsalat noget så fint til røget kød, men i virkeligheden kan man jo spise kartoffelsalat til alt, hvad man har lyst til. Det gælder både kød, fisk og kylling. Så jeg synes ikke, at man skal ikke lade sig begrænse. Personligt ville jeg i hvert fald ikke har problemer med at spise den varme kartoffelsalat til en hakkebøf, et stykke svinemørbrad eller et grillet kyllingebryst.

Subscribe
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Knud
2 år siden

5 stars
Super

Anne
2 år siden

5 stars
Jeg glæder mig til at få varm kartoffelsalat. Det fik vi også, da jeg var barn. Og jeg elsker det. Det er længe siden, jeg har lavet det, så tak fordi du bragte det op.

Johnny.C
6 måneder siden

5 stars
Jeg starter med at skære kartoflerne ud og så koge dem, da det er nemmer at skære dem ud