De kødfri dage griber om sig. Hjemme hos os spiser vi kødfrit 1-3 dage om ugen. Dog uden at der på nogen måde er restriktioner for, hvor mange dage vi SKAL have. Jeg er nemlig ikke så god til at overholde regler og når det kommer til mad, vil jeg hellere følge min lyst. Men når det drejer sig om en grøntsagslasagne, så er det altså ikke svært at få lyst til en kødfri dag. Den er virkelig lækker og i en absolut top 10, når det gælder vores vegetariske favoritter.
Andre skønne, kødfri lasagner >> Spinatlasagne I Tomatlasagne I Auberginelasagne
Grøntsagslasagne med bechamelsauce.
Man kan sagtens lave en lasagne uden kød ved at bruge nogle af de forskellige former for køderstatninger, som man kan finde i supermarkederne. Men nu er både Morten og jeg ret glade for grøntsager i forvejen. Derfor foretrækker jeg i stedet at lave en rigtig god og fyldig grøntsagssauce med bl.a. squash gulerødder og aubergine.
Bryder man sig nu ikke om aubergine, så kan den sagtens udelades og eksempelvis erstattes af hakkede champignons. Og selvfølgelig kan man også supplere eller erstatte grøntsagerne i nedenstående opskrift med andre slags. Men prøv evt med aubergine alligevel. En aubergine smager ikke af ret meget men er god til at suge smag fra de andre ingredienser. Og så er den altså medvirkende til at give en rigtig god og fyldig konsistens til saucen.
Smovset og lækker lasagne.
For at gøre grøntsagslasagnen så smovset og lækker som muligt bruger jeg bechamelsauce udover grøntsagssaucen. Man kan dog sagtens nøjes med grøntsagssauce – begge dele smager godt. Men jeg synes, at bechamel hører sig til i en rigtig lasagne. Og bare fordi denne her er uden kød, behøver den jo ikke være kedelig. Faktisk vil jeg vove den påstand, at hvis ikke man afslører det, så er der en hel del mennesker, som aldrig vil opdage, at de sidder og spiser en lasagne, som slet ikke indeholder kød.
Alt i alt en helt oplagt måde at få endnu mere grønt ind i hverdagen på. Og har man at gøre med små grøntsagsskeptikere, kan man nemt og hurtigt skrælle det yderste grønne lag af squashen, inden man river den. Så er det faktisk umuligt at spotte noget som helst grønt i saucen.
Grøntsagslasagne (vegetarisk)
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 1 squash
- 1 aubergine
- 2 ds hakkede tomater
- 2 dl grøntsagsbouillon (evt 2 dl vand + ½ bouillonterning)
- 3 tsk tørret basilikum (oregano eller timian kan også bruges)
- 2 tsk paprika
- 2 spsk sød chilisauce (kan udelades)
- salt og peber
Bechamelsauce
- 40 gr smør
- 4 spsk hvedemel
- 4-5 dl mælk
- revet muskatnød
Desuden
- 1 pk friske lasagneplader (eller 12-16 stk tørrede lasagneplader)
- 100 gr revet ost, fx mozzarella
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en stor gryde.
- Pil og hak løg og hvidløg og sauter dem i den varme olie, til de bliver klare.
- Skræl gulerødderne. Skyl squashen og auberginen. Riv grøntsagerne groft på et rivejern og sauter dem i gryden i 2-3 minutter.
- Tilsæt hakkede tomater, bouillon eller vand + ½ bouillonterning, krydderier og chilisauce til gryden.
- Bring saucen i kog ved svag varme under låg og lad den simre i minimum 30 minutter men gerne længere, til den bliver tyk og lækker. Smag til med salt og peber.
Bechamelsauce.
- Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Hæld mælken i gryden og pisk godt, så evt. klumper forsvinder.
- Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem i et par minutter, til den tykner.
- Smag saucen til med revet muskatnød, salt og peber.
- Læg et lag lasagneplader i bunden af et ildfast fad. Fordel et lag tomatsauce ovenpå lasagnepladerne og så bechamelsauce. Læg herefter skiftevis lasagneplader, sauce og bechamel i lag og slut med et lag bechamel. Drys med revet ost på toppen.
- Tænd ovnen og bag lasagnen i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 30 minutter, indtil den er gylden på overfladen.
- Lad gerne lasagnen hvile i 5-10 minutter, inden den skæres ud. Så får den tid til at sætte sig og bliver mere skærefast.
Super lækker og velsmagende lasagne 😊
Sandra – Hvor er det bare dejligt at høre. Herhjemme er grøntsags-lasagnen også lynhurtigt gået hen og blevet en rigtig favorit 🙂
Virkelig lækker. Kan man lave den aftenen før, og så tilberede den aftenen efter? Eller er det bedre at man tilbereder den, og bare varmer den dagen efter? 😊
Michelle – Du kan vælge at gøre begge dele. Dog skal man være opmærksom på, at bagetiden formentlig forlænges, når lasagnen er iskold og kommer direkte fra køleskabet og i ovnen 😀
Så lækker! – skal bestemt laves igen 🙂
Wendy – Hvor er det bare dejligt at høre – den er også et hit herhjemme 😀
Hej Anne-Kathrine.
Jeg er lige blevet vegetar. Jeg synes virkelig at du forklare det helt vildt godt og forståeligt. Når jeg sidder og ikke kan finde noget at spise finder jeg hyrdigt computeren frem og finder denne lækker lasagne som alle kan lide.
Jeg kom til at skrive hurtigt forkert det var sikkert mine “hurtige” fingre.
Ida – Uhhh hvor er det bare dejligt at høre, at lasagnen er en succes. Herhjemme er den også altid et hit – lækker og dejligt mættende 🙂
Dejlige opskrifter du har på din blok.
Det eneste jeg mangler er kalorier pr. person. Når man gerne vil tabe sig, søger man efter gode mættende retter med et okay kalorie antal.
Tak for ellers dejlige opskrifter. 😜
Wickie – Dejligt at høre, at du kan lide mine opskrifter 🙂 Min blog er en hverdagsblog med hverdagsopskrifter – ikke særlige slankeopskrifter, men bare helt almindelige opskrifter til hverdag, hvis man hverken skal tabe sig eller tage på. Da jeg ikke selv kalorieberegner min mad og min blog ikke er en sundhedsblog, har jeg valgt, at jeg ikke vil kalorieberegne hver enkelt opskrift. Jeg har næsten 2000 opskrifter, så det vil være et kæmpe arbejde. Og mange af dem vil måske/måske ikke slet ikke være egnet til et vægttabsforløb, så jeg kan risikere, at det vil være skønne, spildte kræfter 🙂 Men jeg kan anbefale Appen Myfitnesspal, hvis du selv vil taste nogle af opskrifterne ind og udregne kalorierne 🙂