De kødfri dage griber om sig. Hjemme hos os spiser vi kødfrit 1-3 dage om ugen. Dog uden at der på nogen måde er restriktioner for, hvor mange dage vi SKAL have. Jeg er nemlig ikke så god til at overholde regler og når det kommer til mad, vil jeg hellere følge min lyst. Men når det drejer sig om en grøntsagslasagne, så er det altså ikke svært at få lyst til en kødfri dag. Den er virkelig lækker og i en absolut top 10, når det gælder vores vegetariske favoritter.

Andre skønne, kødfri lasagner >> Spinatlasagne I Tomatlasagne I Auberginelasagne

Grøntsagslasagne med bechamelsauce.

Man kan sagtens lave en lasagne uden kød ved at bruge nogle af de forskellige former for køderstatninger, som man kan finde i supermarkederne. Men nu er både Morten og jeg ret glade for grøntsager i forvejen. Derfor foretrækker jeg i stedet at lave en rigtig god og fyldig grøntsagssauce med bl.a. squash gulerødder og aubergine.

Bryder man sig nu ikke om aubergine, så kan den sagtens udelades og eksempelvis erstattes af hakkede champignons. Og selvfølgelig kan man også supplere eller erstatte grøntsagerne i nedenstående opskrift med andre slags. Men prøv evt med aubergine alligevel. En aubergine smager ikke af ret meget men er god til at suge smag fra de andre ingredienser. Og så er den altså medvirkende til at give en rigtig god og fyldig konsistens til saucen.

Smovset og lækker lasagne.

For at gøre grøntsagslasagnen så smovset og lækker som muligt bruger jeg bechamelsauce udover grøntsagssaucen. Man kan dog sagtens nøjes med grøntsagssauce – begge dele smager godt. Men jeg synes, at bechamel hører sig til i en rigtig lasagne. Og bare fordi denne her er uden kød, behøver den jo ikke være kedelig. Faktisk vil jeg vove den påstand, at hvis ikke man afslører det, så er der en hel del mennesker, som aldrig vil opdage, at de sidder og spiser en lasagne, som slet ikke indeholder kød.

Alt i alt en helt oplagt måde at få endnu mere grønt ind i hverdagen på. Og har man at gøre med små grøntsagsskeptikere, kan man nemt og hurtigt skrælle det yderste grønne lag af squashen, inden man river den. Så er det faktisk umuligt at spotte noget som helst grønt i saucen.

Print opskrift Pin opskrift
4.85 fra 19 stemmer

Grøntsagslasagne (vegetarisk)

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 2 spsk olie
 • 2 løg
 • 2 fed hvidløg
 • 2 gulerødder
 • 1 squash
 • 1 aubergine
 • 2 ds hakkede tomater
 • 2 dl grøntsagsbouillon (evt 2 dl vand + ½ bouillonterning)
 • 3 tsk tørret basilikum (oregano eller timian kan også bruges)
 • 2 tsk paprika
 • 2 spsk sød chilisauce (kan udelades)
 • salt og peber

Bechamelsauce

 • 40 gr smør
 • 4 spsk hvedemel
 • 4-5 dl mælk
 • revet muskatnød

Desuden

 • 1 pk friske lasagneplader (eller 12-16 stk tørrede lasagneplader)
 • 100 gr revet ost, fx mozzarella

Fremgangsmåde

 • Opvarm olien i en stor gryde.
 • Pil og hak løg og hvidløg og sauter dem i den varme olie, til de bliver klare.
 • Skræl gulerødderne. Skyl squashen og auberginen. Riv grøntsagerne groft på et rivejern og sauter dem i gryden i 2-3 minutter.
 • Tilsæt hakkede tomater, bouillon eller vand + ½ bouillonterning, krydderier og chilisauce til gryden.
 • Bring saucen i kog ved svag varme under låg og lad den simre i minimum 30 minutter men gerne længere, til den bliver tyk og lækker. Smag til med salt og peber.

Bechamelsauce.

 • Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Hæld mælken i gryden og pisk godt, så evt. klumper forsvinder.
 • Bring gryden i kog og lad saucen koge igennem i et par minutter, til den tykner.
 • Smag saucen til med revet muskatnød, salt og peber.
 • Læg et lag lasagneplader i bunden af et ildfast fad. Fordel et lag tomatsauce ovenpå lasagnepladerne og så bechamelsauce. Læg herefter skiftevis lasagneplader, sauce og bechamel i lag og slut med et lag bechamel. Drys med revet ost på toppen.
 • Tænd ovnen og bag lasagnen i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 30 minutter, indtil den er gylden på overfladen.
 • Lad gerne lasagnen hvile i 5-10 minutter, inden den skæres ud. Så får den tid til at sætte sig og bliver mere skærefast.

Noter

Gulerødder, squash og aubergine kan erstattes af eller suppleres med andre former for grøntsager. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)