Hjemme hos os bliver vi aldrig trætte af lækre madtærter. De er nemme at lave, indeholder ganske få ingredienser, og kan varieres på et væld af måder. Og så smager de jo samtidig fantastisk. Ikke mindst en klassiske broccolitærte med bacon, som nok hører til blandt favoritterne, hvis vi absolut SKAL vælge.
Nem opskrift på broccolitærte.
Jeg synes egentlig, det er rimeligt nemt, at bikse tærtedej sammen, når jeg bruger køkkenmaskinen. Men skal det alligevel være endnu nemmere, så kan jeg også sagtens finde på at købe en færdiglavet, fersk tærtedej i supermarkedets køledisk. Den hjemmelavede bund smager afgjort bedst, men hellere broccolitærte med færdigkøbt bund end slet ingen tærte.
Jeg koger ikke broccolibuketterne, når jeg laver tærte, men giver dem i stedet et hurtigt “dyk” i kogende vand. Har man en rest kogt eller dampet broccoli til overs, så bruger man selvfølgelig bare det til tærten, men ellers synes jeg ikke, det er nødvendigt at koge broccolien. Man kan også bare bruge rå broccolibuketter i tærten. Det giver lidt ekstra “bid” til tærten, Men jeg må indrømme, at jeg foretrækker, når broccolien lige er blevet en smule tilberedt, inden den kommes i tærten.
Tip! Se også mine bedste tips under opskriften.
Broccolitærte med bacon
Ingredienser
Tærtebund
- 200 gr hvedemel
- 0,5 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 100 gr smør (koldt)
- 1 stk æg
Tærtefyld
- 1 stk broccoli (delt i små buketter)
- 100 gr bacon i skiver (eller bacon i tern)
- 5 stk æg
- 2 dl creme fraiche
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel og salt i en skål. Skær smørret i tern og smuldr det i blandingen. Tilsæt æg og saml hurtigt dejen. Tilsæt evt. 1-2 spsk vand, hvis det kniber at samle dejen.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter.
- Udrul dejen tyndt og læg den i et tærtefad (ca 22 cm). Prik tærtebunden jævnt med en gaffel og forbag den evt. ved 190 °C (varmluft) i ca. 6-8 minutter.
- Kom broccolibuketterne i en skål, overhæld med kogende vand, og lad dem trække i ca 2-3 minutter. Hæld herefter vandet fra og afdryp broccolien.
- Kom æg, creme fraiche, salt og peber i en skål og pisk det sammen.
- Kom broccolien i tærtebunden og hæld æggemassen over. Fordel bacon i skiver eller tern på toppen.
- Bag tærten ved 190 °C (varmluft) i ca. 25-30 minutter, indtil overfladen er gylden og æggemassen har sat sig.
- Server tærten varm eller lun med salat til.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Tærten kan desuden fryses.
Noter til opskriften.
Madtærter kan sagtens fryses, så det er oplagt at bage flere tærter, når man alligevel er i gang og komme dem i fryseren. Så er der nem aftensmad, som blot skal optøs og lunes i ovnen.Tips til variationer.
Jeg synes, at det klæder en broccolitærte med salte og sprøde baconstykker på toppen. Men skal det ikke være sprødt, så kan man i stedet fordele bacontern sammen med broccolistykkerne i selve tærtebunden, og overhælde med æggemasse. I stedet for bacon kan man bruge chorizopølse (skåret i små tern), kogt skinke/hamburgerryg eller stegt kyllingebryst. Og man kan selvfølgelig også udelade kød og bare lave en klassisk grøntsagstærte med broccoli.
Se også – Kartoffeltærte I Porretærte I Tærte med kylling og bacon
Man kan lave en grovere bund ved at erstatte 50-75 gr hvedemel med en grovere meltype. Fx grahamsmel, fuldkornshvedemel eller spelt. Vil man spare lidt på fedtet, så kan man nøjes med at bruge 50-75 gr smør og så evt. supplere med en smule vand, hvis dejen smuldrer lidt, når den skal samles.
Supplér med flere grøntsager.
Den her broccolitærte indeholder kun broccoli. Men man kan sagtens supplere med andre grøntsager, og dermed få ryddet op i skabe og skuffer. Det kan fx være svampe, squash, løg, forårsløg, hvidløg, peberfrugt, porrer, ærter, kartofler (kogte) og lignende.
Det er en god idé at sautere vandholdige grøntsager i lidt olie på en pande, så noget af væden fordamper, inden de fordeles i tærtebunden. Ellers risikerer man, at væden trænger ud i tærtebunden under bagningen, og gør den blød i stedet for lækker og sprød.
Når det skal gå stærkt her, bruger jeg bare rasp. Det giver selvfølgelig ikke en sprød bund, men æggemassen gør den svampet på en helt okay måde. Som barn var det den eneste tærtebund, jeg kunne lide, men nu er det mest en nødløsning.
Sysleren – Det har jeg godt nok aldrig hørt om før, men det er da i grunden en god idé. Man drysser jo også formen med rasp inden med eksempelvis laver gratin, som jeg er vild med, så det kunne da godt være jeg skulle forsøge mig med en rasp-bund på et tidspunkt. Mange tak for tippet 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Som meget uerfaren ud i gratin og rasp-bunde, bliver jeg nødt til lige at spørge – smører du bunden med olie/smør og så hælder rasp over og hvad med kanterne? Jeg vil forsøge mig med rasp-broccoli-tærten i morgen 🙂
Julie – Ja, jeg pensler fadet med lidt smeltet smør, både i bunden og på kanterne. Derefter kommer jeg lidt rasp i fadet og ryster fadet, så raspen fordeles både på kanter og bund – smørret skal nok få raspen til at sidde fast. Det er jo ikke meningen, at der skal være en bund ligesom når man laver tærte – der skal bare sidde et ultra tyndt lag rasp over det hele 🙂 Håber det var svar nok på dit spørgsmål 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Det var det – tusind tak 🙂
Sikke et smart tip – og egentlig nærliggende for os gratinelskere, men det kunne vi jo ikke selv finde ud af! Godt syslet 🙂
Hej – Selvom det er mange år siden der har været liv i tråden sidst – vil jeg spørge dig om, hvilken størrelse tærteform du har brugt til denne opskrift??
Det ville være en god idé, at oplyse dette – i min optik
Chris – Jeg bruger gerne en rimelig traditionel tærteform i medium størrelse, hvilket vil sige omkring 22-24 cm, men et par centimeter til eller fra, spiller jo ikke den store rolle 🙂
Hjælp mig 😩 Jeg har bagt den tærte her før med succes.. Og nu, hver gang jeg bager den, så er massen helt vandet/tynd efter 25-30 minutter i ovnen 😩 Hvad mon jeg gør forkert? Bruger 5% Creme fraiche 🤷♀️ og følger ellers opskriften..
Natasja – Uhhh, det var da et godt spørgsmål, for der er selvfølgelig forskellige steder, hvor det kan gå galt. Umiddelbart synes jeg nu ikke, at det burde være pga en 5 % creme fraiche. Og hvis du skriver, at du følger opskriften, så burde det heller ikke være fordi, at du bruger for meget creme fraiche, så æggene ikke kan “sætte sig”.
Det kan evt. skyldes, at grønsagerne afgiver for meget væde under bagningen, som trænger ud i æggemassen, men det har jeg nu aldrig været udsat for med broccoli. Så medmindre du tilsætter andre og flere grønsager, burde det ikke være her, det går galt. Derudover tænker jeg, at tærten får for kort tid i ovnen. Tærten skal selvfølgelig bage til æggemassen er stivnet, men ovne varmer jo forskelligt, så måske skal din tærte have 35 min. Det kan også skyldes, at dit tærtefad er lidt højere end mit, så laget af æggemasse bliver tykkere og derfor skal bage lidt længere.
Bliver tærten mørk på overfladen, før æggemassen er stivnet, så kan du evt. dække den til med et stykke stanniol, når den er fin på toppen og så bage den videre, til æggemassen har sat sig.
Håber at det lykkes og at du igen kommer til at lave en god broccolitærte 😀
Hvor lang tid skal bunden forbage ?
Rebecca – Ca 8-10 minutter ved 200 grader 🙂
Bare lige for at være sikker… Bruger du rå broccoli, eller får den et opkog?
Anja – Jeg bruger som regel rå broccoli, men du kan sagtens give den et opkog, hvis du synes, den skal være lidt mere “mør” 🙂
Bare lige for at være sikker… Bruger du rå broccoli, eller får den et opkog?
Anja – Jeg bruger som regel rå broccoli, men du kan sagtens give den et opkog 🙂