Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Farsbrød med timian og bacon.

36 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Annonce, Haveliv, Hovedretter, Nemlig opskrifter, Opskrifter, Svinekød

Et farsbrød hører vel mest efteråret og vinteren til. Præcis ligesom en rigtig god forloren hare. Men herhjemme spiser vi altså farsbrød det meste af året. Det er jo bare så perfekt, når aftensmaden blot skal smækkes i ovnen og hygge sig i ca 45 minutter. Og imens de skønneste dufte breder sig til hele huset, kan man jo passende rydde op i køkkenet og dække et fint bord. Så bliver det ikke meget bedre.

Se også – Græsk farsbrød I Forloren hare I Frikadeller I Farserede porrer

Opskrift på farsbrød med timian og bacon.

Indrømmet, farsbrød er ikke en vildt hurtig ret, for det skal jo bage i ovnen i ca 45 minutter. Til gengæld er det virkelig nemt at lave farsbrød. Faktisk er det nemmere end at lave frikadeller, for modsat frikadellerne så skal farsbrødet jo ikke formes i hånden og steges på panden. Det passer bare sig selv i ovnen.

Et farsbrød er derfor oplagt både til hverdag og weekend. Og vil man gerne være i god tid på en hverdag, så kan farsen sagtens røres sammen om morgenen og stilles på køl. Så er der bare tilbage at forme farsen til et brød og pynte det med bacon, inden det ryger i ovnen om aftenen. Faktisk kan man også gøre farsbrødet helt klart i fadet om morgenen, så det blot skal sættes i ovnen. Så bliver det ikke meget nemmere.

Køb ingredienserne hos Nemlig.

Måske har du bemærket den “købsknap” til Nemlig, som er dukket op i nogle af mine opskrifter? Jeg har indgået et virkelig smart samarbejde med Nemlig, hvor du med ét klik på knappen får alle ingredienserne til opskriften lagt i indkøbskurven hos Nemlig. Efterfølgende kan du selvfølgelig rette i kurven, og fjerne de varer du har i forvejen, eller tilføje varer du mangler. Det er både nemt og hurtigt.

Tip! Se også tips til variationer, tilbehør og sauce til farsbrødet under opskriften. 

4,64 fra 38 stemmer

Farsbrød med timian og bacon

Bagetid45 minutter
Samlet tid1 time 15 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr hakket svinekød (eller hakket kalv og flæsk)
  • 1 løg (revet)
  • 2 fed hvidløg (pressede)
  • 1 æg
  • 0,5 dl mælk
  • 3 spsk hvedemel
  • 2 tsk tørret timian
  • 100 gr bacon i skiver (ca 6-8 skiver)
  • salt og peber

Ristede kartofler med timian.

  • 800 gr små kartofler
  • 2 spsk olie
  • 3 tsk tørret timian
  • salt og peber

Læg alle varer i kurv på Nemlig

Fremgangsmåde

  • Kom hakket kød, løg, hvidløg, æg, mælk, mel, timian, salt og peber i en skål og rør det sammen til en ensartet fars.
  • Hæld farsen i et ildfast fad og form den til et brød med vha en ske eller med hænderne. Kniber det med at få formet brødet, så fugt hænderne let under vandhanen. 
  • Halver baconskiverne og placer dem ovenpå farsbrødet, så de overlapper hinanden let.
  • Sæt fadet i ovnen og bag farsbrødet ved 180 °C (varmluft) i ca 45 minutter, eller til kernetemperaturen er 75 °C.

Ristede kartofler

  • Skrub kartoflerne og dup dem let med køkkenrulle, så de ikke er alt for våde.
  • Hæld kartoflerne i en frysepose og kom olie, timian, salt og peber ved. Ryst posen godt, så olie og krydderier fordeles på kartoflerne. Hæld kartoflerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rist kartoflerne i ovnen ved 180 °C (varmluft) i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og møre. Rod evt. rundt i kartoflerne et par gange undervejs.
  • Placer de ristede kartofler i fadet sammen med farsbrødet og server.
  • Bliver der rester, så kan farsbrødet holde sig i 2-3 dage på køl, hvis det er pakket godt ind. Farsbrødet kan desuden fryses.

 

Se også – 

 

Græsk farsbrød med feta

 

Frikadeller

Lækre variationer.

Et farsbrød minder jo i bund og grund en hel del om en forloren hare. Men imens jeg holder mig rimelig meget til den klassiske opskrift, når jeg laver forloren hare, så kan jeg sagtens finde på at tilføje forskellige slags smagsgivere til et farsbrød.

Man kan eksempelvis give brødet et italiensk eller græsk “twist” ved at tilføje basilikum, soltørrede tomater og mozzarella i tern eller feta og oliven til farsen.

Man kan også bruge hakket oksekød i stedet for svinekød og så tilføje friskhakket chili eller syltede jalapeños i mindre stykker, cheddarost i tern og lidt stødt spidskommen. Så får man et farsbrød, som smager lidt a la tex mex.

Lækkert tilbehør til farsbrød.

Serverer man ikke sauce til farsbrødet, så anbefaler jeg i stedet en lækker salat med en cremet dressing. Det kunne fx være en broccolisalat med æbler eller en waldorfsalat med vindruer ved efterårstid.

Har man lavet et græsk inspireret farsbrød, så kan man servere en god tzatziki til kartoflerne. En græsk bondesalat kunne også være et hit. Og en lækker tomatsalat med mozzarella og syltede rødløg er skøn til et italiensk, inspireret farsbrød.

Sauce til farsbrødet.

Ønsker man sauce til farsbrødet, så kan den laves på præcis samme måde, som man laver sauce til en forloren hare.

Tilføj 4-5 dl bouillon til fadet, når brødet har fået ca. 15 minutter i ovnen. Når farsbrødet er færdigt, lægges det på et skærebræt med et stykke stanniol over og hviler, imens saucen laves.

Bouillonen i fadet sies over i en lille gryde, bringes i kog og jævnes enten med en meljævning, med maizena eller ved at bruge saucejævner. Herefter tilsættes en sjat fløde eller mælk og evt et par dråber saucekulør. Til sidst smages til med ribsgelé eller et nip sukker og salt og peber og så er saucen klar.

Subscribe
Notify of
36 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Hanne barsøe
7 år siden

Når du bruger tørret timian kan man ikke bruge frisk timian?

Maden i mit liv.
7 år siden

Hanne – Jo, det kan man sagtens. Jeg har bare ikke fået købt timian til min krydderurtesamling på terrassen endnu, så jeg var nødt til at bruge tørret 🙂

Frederik
5 år siden

Der er en stor reklame der dækker over en del af teksten 👏 😕
Tror bare jeg finder mig en anden side desværre 🤔

Eliz
4 år siden

Hej Anne-Kathrine.
1 pk kød hvor meget er det i gram?
De findes jo i flere forskellige størrelser.
Mvh. Eliz

Birthe Berndt
5 år siden

Du skriver en pakke kød, men en pakke kan jo være 500 gr., 1000 gr., så vil høre hvor meget jeg egentlig skal bruge. På forhånd tak for dit svar

Inge Østergaard
2 år siden

HEJ ER DER NOGLE GRØNTSAGER/SALAT SOM VIL PASSE SÆRLIGT GODT TIL DENNE RET.

Paula
2 år siden

Først et stort tak for en lækkerblog og skønne opskrifter, bare et tip gør som nu og i ( jeg har brugt 400 gr ) . Bare en ide.

Bent
1 år siden

5 stars
Hvis man ikke ikke finde ud af at tilpasse en opskrift til enten 400 eller 500 gr kød er det en svær opgave at bruge opskrifter. Kom nu piger brug fantasien

Sidst redigeret 1 år siden af Bent
Lasse
4 år siden

Hej, super god opskrift – og side i øvrigt.
Har dog samme problem som Frederik, hvis indlæg jeg dog næsten ikke kunne læse pga netop reklamer. De dækker ikke for selve opskriften, men derimod kommentarfeltet, som jo ellers også er rart at læse. Som sagt ellers lækker, lækker opskrift. 🙂
Mvh

Ingrid kristensen
4 år siden

Jeg nyder dine opskrifter, men jeg har også nogle af de problemer, der er nævnt her. Jeg bor i udlandet, så en pakke kød skal jeg gætte mig til . Også når der nævnes en dåse tomater, 1/2 pakke gær og lignende.

Martin
4 år siden

Kan man komme både brød og kartofler i ovnen på samme tid? Dvs, når brødet har været inde i 15 minutter, så smider man kartoflerne ind over eller under brødet? Bare hvis man ikke har to ovne 😉

Martin
4 år siden

Super… Mange tak 🙂

Per
3 år siden
Svar  Martin

De fleste pakker hakkekød, jeg køber, rummer 800 eller 1000 g, så det er altså ret intetsigende at skrive “en pakke”.

Stella Bang
4 år siden

Tusind tak for alle de dejlige opskrifter jeg får tilsendt hver uge. Jeg er forholdsvis ny på siden, men har allerede brugt mange af dine opskrifter, da det er dejligt at du skriver så udførligt og også dine kommentarer om hvad man f.eks. kan bruge i stedet. Så stor tak herfra

Kurt Petersen
3 år siden

En pakke hakket svinekød
En pakke bacon

Hmmm

Charlotte Knudsen
3 år siden

5 stars
Min dejlige mand har lige kokkereret denne lækre ret til mig – gravid og høj på hormoner var dette bare lige hvad jeg havde lyst til. Sååååå lækkert – tak for en skøn opskrift.

Oskar
3 år siden

Tak – jeg brugte din opskrift til at få den rigtige stegetid 🙂

stefan
2 år siden

5 stars
super opskrift tak

Hugo
1 år siden

5 stars
Skulle for første gang i mit liv lave en farsbrød. Tak for en virkelig velsmagende opskrift! Min kone blev virkelig imponeret!

Anne
1 år siden

5 stars
Har du prøvet at lave farsbrød i airfryeren?