De grove grøntsager, rodfrugter og ikke mindst kål hører efteråret og vinteren til. Og hjemme hos os er kålsalater med både rødkål og spidskål og ikke mindst en grønkålssalat virkelig populære. Når det ikke er sæson for salater og sommergrønt, så må vi jo finde på alternativer.
Se også – Spidskålssalat I Rødkålssalat I Ovnbagte rodfrugter I Brunede kartofler
Opskrift på grønkålssalat med bær og nødder.
Jeg har egentlig altid været glad for salater med frisk grønkål. Men jeg må indrømme, at jeg også synes, den sprøde kål kan have tendens til ligesom at “kradse” lidt i halsen. Det problem har jeg dog løst ved lige at lynstege grønkålen, inden den vendes i salaten. Den skal på ingen måde tilberedes. Blot lige sauteres i 1-2 minutter på en varm pande eller i en gryde. Så bliver kålen helt perfekt, blød og lækker.
Jeg må indrømme, at selvom jeg er virkelig glad for at spise kålsalater i vinterhalvåret, så kan jeg også godt finde på at tilsætte lidt sødt i form af bær. Præcis som jeg har gjort i denne her opskrift, hvor jeg desuden har brugt valnødder og tørrede dadler.
Bær er som bekendt ikke i sæson nu, men de søde blåbær og ikke mindst hindbærrene er virkelig skønne i salaten. Der findes dog masser af skønne alternativer og andre lækre varianter indenfor grønkålssalater, hvilket jeg har skrevet lidt mere om under opskriften.
Grønkålssalat
Ingredienser
- 250 gr grønkål (uden grove stængler)
- 100 gr blåbær
- 100 gr hindbær
- 50 gr valnødder (grofthakkede)
- 50 gr dadler (skåret i mindre stykker)
Dressing
- 4 spsk olivenolie
- 2 spsk eddike (fx hvidvinseddike)
- 1 spsk sød sennep (kan udelades)
- 2 tsk honning (eller sukker)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Riv eller hak grønkålen i grove stykker. Man kan også bare bruge en pose grofthakket, frisk grønkål fra grøntafdelingen.
- Varm en stor pande eller gryde op og sauter grønkålen i 1-2 minutter, til den bliver en smule blød og falder let sammen. Umiddelbart behøver man ikke bruge fedtstof til panden.
- Hæld grønkålen i en skål og lad den køle af. Tilsæt herefter blåbær, hindbær, valnødder og dadler. Gem evt. lidt bær og nødder til pynt.
- Rør olivenolie, eddike, sennep, honning, salt og peber sammen til en cremet dressing og smag til.
- Hæld dressingen over salaten og vend det hele forsigtigt rundt.
- Pynt evt. med friske bær og nødder på toppen og lad salaten hvile på køl til servering.
Skønne variationer.
Grønkålssalat er en skøn efterårs- og vintersalat. Og vil man ikke bruge bær i sine salater om vinteren, så findes der selvfølgelig massevis af andre muligheder. Æble eller pærer i mundrette stykker er virkelig lækkert, og det samme gælder appelsiner og clementiner. Vindruer, grape, pomelo og lignende citronfrugter er også lækre, hvis man bryder sig om den slags. Og det samme gælder de smukke, røde granatæbler, der kommer i sæson lige omkring jul.
Det er ret lækkert at kombinere frisk og tørret frugt i en grønkålssalat. Jeg har brugt dadler, men store salatrosiner, tørrede tranebær eller blåbær er også lækkert. Det samme gælder i øvrigt tørrede figner, som kan skæres i strimler og vendes i salaten sammen med den friske frugt. Og er man, som mig, vild med kombinationen af salt og sødt, så kan jeg virkelig anbefale smuldret feta eller god blåskimmelost i salaten.
Jeg laver som regel en helt simpel grønkålssalat. Men vil man gerne have lidt ekstra grøntsager, så er det lækkert at supplere med finthakket rødløg. Men kan også lave en vinterinspireret udgave af den klassiske coleslaw, og vende grofthakket grønkål, strimlet hvidkål, spidskål og/eller rødkål og revne gulerødder sammen med en god coleslaw dressing. Pynt evt. med en håndfuld tørrede tranebær og lidt nødder på toppen. Det smager forrygende.
Jeg synes også at Grønkål kan kradse i halsen, så jeg plejer at starte med grønkål i skålen også drysser jeg lidt salt over og ælter det. Så bliver det også blødt og lækkert, virker også ved andet kål.
Louise – Ja, jeg har også selv brugt ideen med ligesom at kramme/knuge kålen imellem hænderne og især til coleslow synes jeg, at det bliver godt. Men når jeg bruger en pose grofthakket grønkål, fx til denne her salat, så er det godt nok nemt lige at give det en hurtig “svingtur” på panden 😀
Du kan også koge grønkålen let , så bliver lidt medgørlig har også brugt den i suppe uhm…. El i kødretter a la bologanese uden spaghetti.
Forøvrigt hvis du vil…….styrke dit emunforsvar … skal du spise .
.
1. Selvfølgelig grønkål3-4x dag
2. Fed fisk 2x
3. Ymmer / yoghurt
4. Hvide bønner , obs. De skal i
Ligge i blød 10-12 tim,koges30
5. Blåbær 100 gram pr dag
6. Paranødder 3-4 skal. 5xdag
7. Mørk chokolade fra70% 3-4x
8. Evt. Kan du drikke1glas rød-
Vin , da de begge indeholder fe
Noller…
Mod forkølelse spisAppelsiner
ha1goddag dingartnerfinn