For mig er hjemmelavet hyldeblomstsaft noget i retning af flydende sommer og solskin i et glas. Den gyldne drik med hyldeblomster og et strejf af citrus smager fantastisk. Og når man hælder sådan et glas op på en grå og råkold efterårs- eller vinterdag, så bliver man sendt lige direkte tilbage til varme og solfyldte sommerdage, blå himmel, blomster og lyse nætter.
Se også – Rabarbersaft I Iste med fersken I Lemonade
Nem opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft.
Forleden aften kørte vi en lille tur efter aftensmaden. Og undervejs kom vi forbi en del hyldebærbuske med massevis af smukke, hvide hyldeblomstskærme. Hurtigt fik jeg plukket omkring 40 store skærme, og vel hjemme igen fik jeg lavet en portion hyldeblomstsaft, som blev sat til at trække smag i køleskabet.
Jeg planlægger at bruge hyldeblomstsaften til at marinere jordbær i, til eddikelage til agurkesalat, til mousser og fromager. Det smager også ret godt, hvis man tilsætter 2-3 spsk hyldeblomstsaft til en portion hjemmelavet jordbærmarmelade, som dermed bliver til en hyldeblomst-jordbærmarmelade. Hyldeblomstsaft smager jo ret kraftigt, så der skal ikke bruges særlig meget for at give smag til marmeladen. Endelig bliver en del af saften selvfølgelig også drukket som den er. Enten fortyndet med vand eller danskvand. Og så kan man jo også lave de skønneste sommercocktails med hyldeblomstsaft.
Tip! Se også mine bedste tips til hyldeblomstsaft under opskriften.
Hyldeblomstsaft
Ingredienser
- 25 hyldeblomstskærme
- 3 usprøjtede citroner
- 500 gr sukker
- 2 spsk citronsyre
- 1 liter kogende vand
Fremgangsmåde
- Gå hyldeblomsterne efter for smådyr, men lad være med at skylle dem. Hvis man skyller dem, skyller man også det gule pollenstøv af og der sidder meget af smagen.
- Klip de groveste stængler af hyldeblomsterne.
- Skær citronerne i tynde skiver eller halver dem og pres saften.
- Kom sukker og citronsyre i en stor skål, hæld kogende vand på og rør rundt indtil sukkeret er opløst.
- Tilsæt hyldeblomster og citronskiver til sukkervandet og rør rundt.
- Dæk skålen til, stil den på køl og lad hyldeblomstdrikken trække i 2-3 dage.
- Si hyldeblomstsaften og hæld den på rengjorte flasker.
- Ved servering fortyndes hyldeblomstsaften med vand eller danskvand efter smag.
- Holdbarheden er minimum 3-4 uger på køl. Hældes saften på skoldede og atamonskyllede flasker er holdbarheden endnu længere. Hyldeblomstsaft kan fryses – hæld saften i plastflasker eller fryseposer og frys den ned.
Tips til opskriften.
- Hyldeblomstsaft indeholder en del sukker, som virker naturligt konserverende. Derfor har saften også en relativ lang holdbarhed, hvis man sørger for at opbevare den på køl. Vil man forlænge holdbarheden yderligere, så kan saften hældes på skoldede og atamon-skyllede flasker. Alternativt kan man komme saften i plastflasker eller fryseposer og komme dem i fryseren. Så kan hyldeblomstsaften uden problemer holde et års tid.
- Frys evt. ufortyndet hyldeblomstsaft ned i isterningebakker eller isterningeposer og kom et par isterninger i et glas vand eller danskvand. En nem måde at tilsætte smag til et helt almindeligt glas vand eller danskvand, og smagen bliver langsomt kraftigere, efterhånden som isterningerne smelter og opløses i vandet.
- Man kan lave en skøn, alkoholfri velkomstdrink ved at blande hyldeblomstsaft med danskvand med citrus. Fordel knust is, frisk mynte og lime eller citron i tynde skiver i høje glas, hæld hyldeblomstsaft i glassene og server straks. En virkelig lækker sommerdrink, der både kan nydes af store og små.