Der er ingen tvivl om, at en klassisk kartoffelsalat med creme fraiche dressing og purløg er rigtig sommermad. Og herhjemme er vi meget glade for kartoffelsalat. Men jeg må indrømme, at jeg også er ret glad for denne her kartoffelsalat med sennepsdressing og masser af sprøde sommergrøntsager. Derfor veksler vi lidt imellem de forskellige varianter henover sommeren.
Se også – Spidskålssalat med avocado I Kartoffelsalat med rejer I Pastasalat med grønt
Opskrift på kartoffelsalat med sennepsdressing.
Det er ret nemt at lave kartoffelsalat med sennepsdressing, og så passer den bare noget så godt til flere af sommerens lækre retter. Jeg serverer den ofte til grillet fisk, fx en honningmarineret ørredside eller en hel, grillet ørred med krydderurter. Derudover er den også god til grillet kyllingebryst, koteletter og spareribs for nu blot at nævne et par eksempler.
Man bestemmer selv, om man vil servere kartoffelsalaten lun eller kold. Det afhænger helt af hvor længe, man lader salaten stå og trække, efter man har kogt kartoflerne. Det er selvfølgelig oplagt at lave salaten i god tid og lade den stå i køleskabet og trække masser af smag fra den lækre sennepsdressing. Men det er altså også lækkert at servere salaten lun, fx til et stykke stegt eller grillet laks. Og så måske med en kold creme fraiche dressing med friskhakkede krydderurter, citron, salt og peber til.
Tip! Se også tips til variationer af kartoffelsalat med sennepdressing under opskriften.
Kartoffelsalat med sennepsdressing.
Ingredienser
- 650 gr små kartofler
- 1 bdt grønne asparges
- 1 bdt radiser
- 100 gr små tomater
- 100 gr ærter
Sennepsdressing
- 5 spsk olivenolie
- 3 spsk sennep (evt. sød sennep)
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skrub kartoflerne og kog dem lige netop møre i letsaltet vand. Skær herefter kartoflerne i mundrette stykker og kom dem i en skål.
- Bræk den nederste del af de grønne asparges, der hvor de knækker naturligt. Skær aspargesene i mindre stykker og kom dem i skålen sammen med kartoflerne.
- Fjern toppen på radiserne og skær dem i tynde skiver. Halver cherrytomaterne og bælg ærterne. Kom radiser, tomater og ærter i skålen med de øvrige ingredienser.
- Kom olivenolie, sennep og hvidvinseddike i en skål og rør det sammen til en blank og cremet dressing. Smag evt. dressingen til med ekstra eddike samt et nip sukker, salt og peber.
- Hæld sennepsdressingen over kartoffelsalaten og vend det hele forsigtigt rundt, så dressingen fordeles.
- Lad kartoffelsalaten trække i minimum 15 minutter og server den lun eller kold.
- Bliver der rester, kan kartoffelsalaten sagtens opbevares på køl til dagen efter. Den er ikke fryseegnet.
Lækre variationer.
Det er jo ret oplagt at variere grøntsagerne i kartoffelsalaten efter sæson og årstid. Og smag og behag, selvfølgelig. Udover asparges, tomater, ærter og radiser kan jeg anbefale majs – gerne friske majs skåret direkte af kolben. Og så er squash i tern, broccolibuketter, peberfrugt, forårsløg og sukkerærter også ret lækkert.
Faktisk kan kartoflerne også erstattes. Selvom det i så fald ikke længere har så meget med kartoffelsalat at gøre. Men man kan erstatte kartoflerne med små blancherede blomkålsbuketter eller blancherede, grønne bønner. I så fald er der så tale om en blomkålssalat eller en bønnesalat, men smagen er stadig i top. Og skal der lidt ekstra knas til bønnesalaten, så drys med ristede mandelflager eller saltmandler på toppen. Det smager skønt.
Bryder man sig ikke om sennep, så kan man udelade det og i stedet lave en klassisk olie-eddike dressing med olie, eddike, et nip sukker eller honning, salt og peber. Det er også lækkert at komme et par håndfulde friskhakkede krydderurter i salaten. Så hvis krukkerne i haven alligevel bugner, så pluk løs.