For ret mange år siden, inden jeg flyttede hjemmefra, sad jeg engang og bladrede i en kogebog med opskrifter på tarteletter i alle mulige afskygninger. Og selvom tarteletter for alvor har fået et come back de seneste 10 år, så var denne her kogebog af noget ældre dato og der havde man altså fundet på noget helt nyt – nemlig at peppe tarteletten op ved at fylde den med skinke, hælde æggemasse over og bage hele herligheden i ovnen. Allerede dengang syntes jeg, at det var en fantastisk ide at bruge tarteletterne til at lave små madtærter af – også selvom jeg nok personligt ville foretrække, at der også blev tilsat en smule grønt – derfor skrev jeg ideen ned, men at der skulle gå så mange år, inden jeg fik den afprøvet i praksis, det havde jeg godt nok ikke troet.
Men forleden dag fik vi tarteletter med høns i asparges og som sædvanlig var der lige nogle skaller tilbage, som vi ikke kunne spise. Er jeg den eneste, som konstant står tilbage med 2-4 tarteletskaller, som jeg ikke rigtigt ved, hvad jeg skal bruge til? For det meste, bliver de pakket godt ind og kommer ned i brødskuffen og så skal de nok blive brugt på et eller andet tidspunkt, men ikke denne gang, for jeg kom pludselig i tanker om, at nu skulle det være – nu skulle jeg prøve at lave minitærter i tarteletskaller. Og da jeg havde 4 skaller, en smule god skinke i køleskabet og omkring 1/4 broccoli i grønsagsskuffen, så var der dømt minitærter a la broccolitærte.
Resultatet blev forrygende godt og jeg spiste 3 små tærter til frokost med en hurtig salat ved siden af. Absolut en fin frokost, som garanteret også kunne have været brugt som forret – måske bare med 2 tarteletter. Tærterne er forrygende nemme at lave og kan fint sættes på en buffet eller serveres som en hurtig velkomstsnack inden middagen – hvis bare man sørger for, at fyldet er skåret småt, er tærterne nemme nok at spise med fingrene og så skal man bare sørge for en serviet. Desuden forestiller jeg mig, at tærterne kan bruges til brunch, enten som klassiske tærter, eller i stedet for æg en cocotte, hvor skinke, fløde og æg så blot slås ud i en tarteletskal og bages i ovnen, i stedet for i en ramekin.
Fyldet i tarteletterne bestemmer man jo selv, så det er bare med at bruge sin fantasi eller lave sit yndlingstærtefyld. Jeg kunne i hvert fald sagtens forestille mig, at både porretærte, tærte med kylling og bacon og måske også denne her tærte med laks og spinat ville være et hit. Nedenstående opskrift er til en hel pakke tarteletter – jeg lavede jo kun 4 stk, men har man en rest tarteletskaller og ikke en hel pakke, så kan opskriften nemt halveres.
Mini broccolitærter i tarteletskaller
Ingredienser
- 10 tarteletter (gerne de tykke)
- 1 broccoli (delt i mundrette buketter)
- 100 gr kogt skinke/hamburgerryg (skåret i små tern)
- 2 æg
- 1 dl creme fraiche 9-18 %
- 50 gr revet ost
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Placer tarteletskallerne på en bageplade beklædt med bagepapir og fordel broccoli og skinketern i tarteletterne.
- Pisk æg, creme fraiche, salt og peber sammen og hæld forsigtigt æggemassen over tarteletterne.
- Drys med revet ost på toppen.
- Bag tarteletterne ved 175 °C (varmluft) i 15-20 minutter, indtil æggemassen har sat sig.
- Server de små broccolitærter varme eller lune.
- Evt rester kan gemmes på køl i 2-3 dage og lunes. De kan desuden fryses.
Det ser rigtig lækkert ud, og lyder nemt. Det kan være jeg kan få min mand til at spise tarteletter. 🙂
Nina – Haha, ja hvis ikke han vil have klassiske tarteletter, så kan det være, at du har en chance med disse her – de smager i hvert fald mere af tærte end tartelet 😀
Har du iøvrigt en god opskrift på Tabouleh – uden for mange dikkedarer i?
Nina – Hmmm…. Jeg ved ikke, om det er sådan en decideret opskrift. Jeg plejer at holde den super enkel og blander bare kogt couscous sammen med agurk, peberfrugt og rødløg – nogle gange også tomater – og så masser af friskhakket persille. Dressingen er olie og citronsaft, et nip sukker, salt og peber. Nogle gange en smule honning-dijon sennep i stedet for sukker 😀
Sikke en lækker opskrift, men hvad indstiller du ovnen på og hvor længe bager du dem? Hilsen Lene
Undskyld nu har jeg fundet det ?
Lene – Det var godt 😀
Kan man lave dem dagen i forvejen og så opvarme dem?
Marianne – Det har jeg desværre ikke rigtigt erfaring med, men jeg kunne forestille mig, at man kan risikere, at tarteletskallerne bliver ret hårde. De er jo færdigbagte allerede fra starten, så hvis man bager dem en gang til og så opvarmer dem en tredje gang, så er jeg ikke sikker på, at resultatet bliver godt 🙂
Det ser lækkert ud, men cremefraiche …stivner det ?
Signe – ja, det er ikke noget problem. Jeg bruger stort set altid creme fraiche, når jeg laver tærter 🙂
Tak for ideen. Jeg laver dem tit. Putter stort set alt i, får nu brugt mine rester af både grønt og kød. Fryser dem, og bruger dem til madpakken. De er bare super gode.
Mariann – Hvor er det bare dejligt at høre 😀 Og så slipper man jo også for en dum rest tarteletter, hvis man har sådan nogle til overs 😀