Ris med grøntsager. Lige ud ad landevejen og meget simpelt. Og faktisk står den på ris med grøntsager 9 ud af 10 gange, når vi får ris som tilbehør til aftensmaden. Ris med grøntsager ser nemlig ikke bare fint ud. Kombinationen af ris og grøntager passer også perfekt til rigtig mange klassiske retter som fx boller i karry, kylling i karry og diverse gryderetter. Og så smager det altså bare virkelig godt.
Se også – Kylling i karry-mango sauce I Spidskålssalat I Ristede kikærter med hvidløg
Nem opskrift på ris med grøntsager.
Jeg har i mange år blandet risene med ærter, når vi har fået kogte ris som tilbehør til diverse karryretter. Og det fungerer faktisk ret godt og er superlækkert. Men der er da ingen tvivl om, at farvespillet bliver endnu finere, når ærterne suppleres med gule majskorn og røde tern af peberfrugt. Har man lyst til endnu mere grønt, så kan jeg anbefale småbitte tern af gulerødder eller squash. Forårsløg skåret i helt tynde ringe er også lækkert.
Tip! Se mine bedste tips til skønne variationer under opskriften.
Ris med grøntsager
Ingredienser
- 3 dl ris (jeg bruger basmati eller jasminris)
- 5 dl vand
- 250 gr ærter
- 1 ds majs
- 1 rød peberfrugt (finthakket)
- 2 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Kom ris, vand og salt i en gryde og bring gryden i kog under låg. Lad risene koge ved jævn varme i 10-15 minutter, eller indtil alt vandet næsten er kogt væk. Fjern herefter gryden fra varmen og lad risene trække under låg i yderligere 10 minutter.
- Husk at ris har forskellig tilberedningstid, så følg evt. anvisningen på pakken fremfor ovenstående, hvis der bruges en anden slags ris.
- Kom ærter, majs, og peberfrugt i risene og rør godt rundt. Læg låg på gryden og lad ris og grønsager stå i ca. 5 minutter, indtil grøntsagerne er varme.
- Kniber det med at få grøntsagerne opvarmet ved varmen fra risene alene, så tænd for svag varme på komfuret og lad det hele stege et par minutter. Vend rundt engang imellem, så risene ikke brænder fast i bunden af gryden.
- Server ris og grøntsager som tilbehør til eksempelvis boller i karry, kylling i karry, forårsruller eller lignende retter, hvor man normalt serverer ris.
Brug dine favorit ris.
Jeg elsker ris og jeg bruger stort set kun jasminris i min madlavning. Jeg er ganske enkelt vild med de hvide, klistrede ris, som rigtig kan suge noget sauce og lækkerhed til sig på tallerkenen. Og kan jeg ikke få hvide ris, så vil jeg næsten hellere undvære. Basmatiris er en anden favorit herhjemme. De er ikke helt så klistrede som jasminrisene, men har stadig en skøn smag og “sugeevne”.
Smag og behag er dog forskellig. Og man bruger selvfølgelig bare de ris, som man foretrækker. Vær dog opmærksom på, at tilberedningen af ris varierer fra sort til sort. Det kan derfor være en god idé, at tjekke anvisningen på emballagen, inden man begiver sig ud i kogningen af ris.
Desuden kan man blande de almindelige ris med “blomkålsris” lavet på revet eller blendet blomkål. Tro mig, jeg kommer aldrig til at udskifte mine klassiske ris med “blomkålsris”. Men hvis man blander de to slags sammen, så er det en helt anden sag. Og kombinationen smager ikke bare godt, det giver også en god fylde og mæthed.
Lyder super lækkert
Lena – Tusind tak – det smager virkelig godt 😀