Efter en dejlig sommerdag med masser af sol og varme, er det rart med lidt aftensmad, der ikke ligger alt for tungt i maven, så i dag har jeg forberedt denne her lækre rissalat, som vi skal have at spise lige om lidt, når grillen er klar og kødet er stegt.
Jeg synes, at der er tendens til, at de gængse grill- og sommersalater enten bliver en kartoffelsalat eller en pastasalat, men jeg vil godt slå et slag for rissalaten, for den er altså også værd at sætte på bordet, når menuen står på mad over ild. Ikke bare fordi den er lynhurtig at lave og smager rigtig godt, men også fordi at det en dejlig nem måde at få brugt en rest kogte ris på – den der lille bitte portion, som man af en eller anden grund altid får til overs.
Ligesom alle mulige andre salater, fx pastasalater, kan man tilsætte lige præcis det man kan lide, eller har i køleskabet, til en rissalat. Denne her blev således lavet på radiser, majs, ærter, forårsløg, rødløg og peberfrugt og jeg synes, at den har det smukkeste farvespil, men der kunne også sagtens have været anvendt friske asparges, agurk, små broccolibuketter og lækre, modne tomater i salaten. Lidt frugt i form af mango i tern eller halve druer ville have bidraget med lidt sødme, hvilket også er skønt i en salat som denne.
Salaten passer perfekt som tilbehør til det meste grillede kød, men jeg kan også anbefale, at man serverer den til frikadeller – enten helt almindelige frikadeller eller frikadeller med tun- og torskerogn.
Jeg har lavet en god stor portion – det kan man jo lige så godt, når man alligevel er i gang med at snitte grønt og så har vi også til frokost her henover weekenden, hvor temperaturen fortsat skulle lige i den pæne ende af 20’erne. Dressingen bidrager med syre og sødme til salaten og bevirker desuden, at resten af salaten ikke tager skade af at stå et par dage i køleskabet, men er man ikke til olie-eddikedressinger, kan man i stedet spise salaten “au naturel” eller servere lidt creme fraiche dressing til.
Rissalat
Ingredienser
- 1,5 dl ris (eller ca. 450-500 gr kogte ris)
- 1 bdt radiser (skåret i skiver)
- 250 gr ærter
- 1 ds majs
- 1 stk rødløg (hakket)
- 1 stk peberfrugt (hakket)
- 1 bdt forårsløg (skåret i ringe)
Dressing
- 5 spsk olie
- 2 spsk eddike (fx hvidvinseddike eller balsamico)
- 1 spsk sød sennep (kan udelades)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Kom ris og alle de snittede grøntsager i en skål og rør det sammen.
- Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag til. Vend dressingen i salaten.
- Lad gerne rissalaten trække på køl i minimum 30 minutter inden servering.
- Server rissalaten som tilbehør til diverse kød og fiskeretter.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-4 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Kære Anne-Kathrine, mange tak for din blog og de skønne madplaner – vi har som så mange andre valgt at blive fleksitarer, og også her er dine planer en god støtte 🙂
Kirsten – Tusind tak for din søde hilsen – dejligt at jeg kan være med til at inspirere (også for fleksitarer) 😀
Hej Anne-Kathrine.
Jeg vil bare høre, om jeg kan bruge æble eddike i dressingen? 😊
Tak for en dejlig og meget inspirerende blog, jeg laver stort set alt mad og bagværk herfra, så tusinde tak 😊
Mvh Mette
Mette – Det kan du sagtens – du kan bruge en hvilken som helst for for eddike og så skal du selvfølgelig bare lige smage dig frem til den helt rette balance imellem sødme og syre, da smagen i de forskellige eddiker kan variere 😀
Og tusind tak for ros til bloggen 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine