Vi spiser ret mange mandler her i huset – både som mellemmåltider og snacks men også som topping ovenpå lækre salater og som tilbehør til tapas eller et lækkert ostebord. Mandler er jo skønne helt som de er – direkte fra posen – men jeg laver nu også jævnligt en portion saltmandler og især efter jeg er begyndt at tilberede mandlerne i mikrobølgeovnen, er det blevet nemt. Det tager seriøst under 10 minutter at lave en portion forrygende lækre saltmandler og lav bare en stor portion, for de forsvinder som dug for solen og er et hit til den lille sult eller måske som et sprødt og knasende indslag i madpakken.
Jeg stiftede første gang bekendtskab med ideen om at tilberede mandlerne i mikrobølgeovnen på Bagenørdens hyggelige blog, men har i tidens løb udviklet min egen metode og den minder i bund og grund ret meget om måden, hvorpå jeg laver disse her ovnristede saltmandler, bortset fra at jeg bruger væsentligt mindre vand, når jeg laver mandlerne i mikrobølgeovnen.
Jeg tager som regel udgangspunkt i mandler, salt og vand, men selvom klassiske saltmandler er skønne, så kan vi nu også godt lide mandler med smag, så ofte tilføjer jeg lidt krydderier til skålen, inden den ryger i mikrobølgeovnen. Denne gang blev det til chilipulver, som giver et ekstra lille kick og en skøn, varme i munden. Chilipulver kan som bekendt variere rigtig meget i styrke, så jeg foreslår, at man bruger chilipulver efter smag og behag. Den chili, som jeg har hjemme for tiden, er temmelig stærk, så jeg tilsætter kun lige omkring ½ tsk til mandlerne, men bruger man en mildere chili, så kan der selvfølgelig sagtens tilsættes mere.
Andre smagsgivere er naturligvis også en mulighed, fx røget eller almindelig paprika – paprika kan for øvrigt også variere i styrke, så vær lige opmærksom på det, inden bunden vendes i vejret på paprikaposen. Desuden kan jeg anbefale hvidløgspulver eller lakridspulver, som smager dejligt sammen med saltmandler, og endelig kan man droppe både vand og krydderier og i stedet vende mandlerne rundt i 2-3 spsk soya. Jeg har godt nok tidligere lavet lækre soyamandler efter denne her opskrift, men det er altså noget nemmere i mikrobølgeovnen og de bliver mindst lige så gode.
Saltmandler med chili
Ingredienser
- 150 gr mandler
- 2 tsk groft salt
- 0,25 dl vand
- chilipulver efter smag
Fremgangsmåde
- Kom mandler, salt, vand og chilipulver i en skål. Rør rundt så alle mandlerne er "våde".
- Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 2-3 minutter ved fuld effekt, indtil vandet er fordampet og mandlerne er dækket af et tyndt lag salt.
- Er alt vandet ikke fordampet, så giv mandlerne yderligere 1 minut ad gangen, indtil vandet er væk.
- Rør rundt i mandlerne og bred dem herefter ud på et stykke bagepapir, så de kan afkøle.
- Opbevar mandlerne i en lufttæt beholder med låg. De kan holde sig i minimum 3-4 uger.
Syntes det er rigtig gode opskrifter, hvordan kan jeg samle dem jeg gerne vil gave gemt
Jette- Altså ved ikke, om du kan samle dem bedre end det er gjort her på bloggen, men et alternativ er selvfølgelig at kopiere dem over i et dokument på din egen computer – du kan også printe dem ud 🙂
Kan man bruge nøddekerner i stedet for
Kirsten – Ja, det burde ikke være noget problem. Man bruger bare de nødder, som man kan lide 😀
Kan man også lave chashewnødder i microovnen?
Maria – Ja, det tænker jeg da sagtens, at du kan 😀
Lyder så lækkert, men hvad er fuld effekt? Kh Anne
Anne – Det er mikrobølgeovnens fulde effekt. På de fleste mikrobølgeovnen kan man skrue op og ned for effekten/watt 😀
Nu har jeg prøvet at lave dem.. Havde dog kun 100 g mandler, så reducerede mængden af de andre ingredienser lidt, og lavede dem så med lakrids i stedet for chili..
Dog synes jeg de smager lidt for meget af salt end lakrids 😀
Det skal da prøves, er jo meget hurtigere end ovnen.
Er lige lidt nysgerrig efter hvorfor holdbarheden på mandler nedsættes fordi de kommer en tur i mikroovnen – ikke at det bliver et relevant problem, de holder næppe aftenen ud 🙂
Henrik – Det er nu heller ikke fordi, at mandlerne bliver “dårlige” og holdbarheden som sådan nedsættes, fordi mandlerne tilberedes, men personligt synes jeg, at saltmandler bliver lidt “kedelige” efter et par uger i en bøtte 😀
Hvor meget røget paprika skal der i en portion med 150 gr. mandler?
Susan – Jeg vil skyde på 1-2 tsk – formentlig 2 tsk. Jeg er ikke lige så “stærk” i røget paprika, da jeg ganske enkelt ikke bryder mig om røgsmagen, så jeg bruger det yderst sjældent 😀 Men du kan evt smage på mandlerne, når de er færdige, og hvis de så gerne må smage af lidt mere, så kan du vende mandlerne sammen med lidt ekstra paprika i en skål som en lille nødløsning. Og så bare bruge lidt mere paprika næste gang 😀
Virkelig smart at lave dem i mikroovn! Men hvad med f.eks græskarkerner? Tænker du det kan gøres på samme måde?
Lotte – Det har jeg ikke selv prøvet, men jeg er da ret overbevist om, at det sagtens kan lade sig gøre. Men der skal nok lige eksperimenteres med tiden, da græskarkerner er noget mindre 😉