Vinterkulde kræver varme supper og de fleste af os kender vist til den skønne, klassiske kartoffelsuppe, som serveres med bacontern på toppen. Evt. twistet med porrer, så det bliver til en kartoffel-porre suppe, som ikke smager mindre godt – en rigtig efterårs- og vinterfavoritsuppe. Endelig er der den ungarske kartoffelsuppe. En lækker og cremet suppe med kartofler, løg og paprika som måske ikke er helt så kendt, som de 2 andre slags kartoffelsuppe og det er synd, for den er mindst lige så lækker, nem at lave og ikke mindst budgetvenlig.
Ungarsk kartoffelsuppe adskiller sig lidt fra den klassiske kartoffelsuppe ved hverken at være blendet eller jævnet med fløde eller flødeost. Derimod bliver suppen jævnet med creme fraiche pisket sammen med lidt hvedemel. Denne kombination gør ikke bare suppen lækker og cremet, den tilfører også lidt syre, som klæder den ellers let flade kartoffelsmag noget så ualmindeligt godt. Mangler man et alternativ til creme fraiche, så er jeg dog ret sikker på, at det helt fint vil kunne lade sig gøre at bruge en pakke (200 gr) flødeost naturel i stedet for. På samme måde som creme fraiche bidrager en flødeost med lidt syre og så kan man i samme ombæring droppe hvedemelet, da flødeosten i sig selv burde være nok til at gøre suppen cremet.
Jeg laver suppen i en vegetarudgave, hvis man ser bort fra hønsebouillonen, som selvfølgelig kan udskiftes med grønsagsbouillon. Hvis man synes, kan man sagtens servere suppen med drys af sprødstegt bacon, lufttørret skinke eller chorizo. Faktisk kan man også starte suppen ved at brune en pakke bacon i tern og så tilsætte løg og hvidløg, som steges i baconfedtet. Efterfølgende hældes kartofler og bouillon i gryden efter anvisning i opskriften og på den måde bliver baconstykkerne en del af suppen i stedet for blot at fungere som sprød topping.
>> Se evt. alle mine lækre suppeopskrifter lige her.
Ungarsk kartoffelsuppe
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 2 stk løg (finthakkede)
- 2 fed hvidløg (finthakkede)
- 4 tsk paprika
- 2 spsk tomatpuré
- 500 gr kartofler (skrællede og skåret i små tern)
- 6 dl hønsebouillon (evt. vand + bouillonterning)
- 2,5 dl creme fraiche (gerne 18 %)
- 2 spsk hvedemel
- 1 tsk chilipulver (eller efter smag)
- 1 tsk sukker
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm olien op i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri til de bliver klare.
- Kom paprika og tomatpuré i lad det svitse et par minutter. Tilsæt kartofler i tern og bouillon og rør godt rundt. Læg låg på gryden og lad suppen koge i 8-10 minutter, til kartoflerne er møre.
- Pisk creme fraiche og hvedemel sammen og rør det i suppen. Giv suppen et opkog, så den tykner let.
- Smag evt. suppen til med chili, 1 nip sukker, salt og peber. Server suppen rygende varm.
Vi skal ha denne ret i aften. Tror du at man kan tage kødboller i?
Malene – Det burde ikke være noget problem – lyder lækkert 😀 😀
Et forslag. Giv os opskriften først, så kan du skrive ligeså meget sniksnak som du vil bagefter. 2 sekunders reglen gælder også her, har det ikke fanget interessen straks zapper jeg videre
Mona – Nu er det jo en blog, og en blog er som bekendt en form for online dagbog – derfor skal der være plads til sniksnak. Det er hele konceptet i en blog, at den er en blanding af personlige tanker, sniksnak og så – i mit tilfælde – en opskrift. Sådan har jeg gjort i 10 år nu og det fortsætter jeg med.
Når det så er sagt, så ligger opskrifterne altid i bunden af hvert indlæg, hvilket de fleste vist efterhånden har luret, så gider man ikke læse sniksnak, så står det jo enhver frit for at scrolle ned i bunden af siden. Dog vil jeg lige gøre opmærksom på, at jeg ofte kommer med ret mange tips og gode råd til opskriften i alt mit sniksnak.
Godt svar til Mona… smil!!
Linda – Det er jeg glad for at høre – og det står jo enhver frit for, om man vil bruge mine opskrifter og min blog eller lade være 😀
Lækker opskrift :)… brugte dog syltede chili ( egen avl ) 🙂
Eva – Uhhh, det lyder dæleme også godt 😀
En af mine go-to favoritter!!
Ditte – Den er også et hit herhjemme 😀