Sprøde falafler i airfryer – nem opskrift.

0 kommentarer
Airfryer opskrifter, Hovedretter, Lette retter, Opskrifter, Vegetar
Gå direkte til opskriften
Opskrift falafler i airfryer i en skål pyntet med persille og citron

Herhjemme er vi meget glade for falafler. Og vi vælger ofte falafler, når vi skal have mad fra den lokale pitapusher. Men vi kan jo godt blive enige om, at hjemmelavede falafler smager endnu bedre end dem fra pitamanden (eller supermarkedets frysedisk). Og efter jeg er begyndt at tilberede de hjemmelavede falafler i airfryer, er det også blevet helt vildt nemt at lave falafler. Og en hel del sundere, eftersom falaflerne ikke suger en masse olie undervejs.

Hjemmelavede falafler i airfryer.

Modsat traditionelle falafler, som koges i olie, så går det ret hurtigt at lave falafler i airfryer, fordi man kan tilberede hele portionen på én gang. Jeg triller bare falafel-massen til kugler, som jeg trykker let flade, og derefter placerer side om side i airfryerskuffen. Og imens falaflerne tilberedes, kan jeg lune pitabrød og snitte salatgrøntsager og røre dressing sammen, så maden er klar samtidig med falaflerne.

Falaflerne får ca 15 minutter ved 190 °C, indtil de er sprøde og gyldne, men tilberedningstid og temperatur kan selvfølgelig variere. Det afhænger lidt af airfryer-model (størrelse, kapacitet mm).

Tip! Se også mine bedste tips til falafler i airfryer under opskriften.

Opskrift falafler i airfryer i en skål pyntet med persille og citron
5 fra 1 stemme

Falafler i airfryer

Hvile- og bagetid8 t 15 min
Samlet tid8 t 35 min
Antal: 25 stk

Ingredienser

 • 150 gr tørrede kikærter
 • 1 løg (skåret i grove tern)
 • 2 fed hvidløg (grofthakkede)
 • 2 spsk rasp (eller hvedemel)
 • 2 spsk citronsaft
 • ½ tsk bagepulver
 • 2 tsk stødt spidskommen
 • 1 tsk stødt koriander (kan udelades)
 • 1 tsk groft salt
 • evt olie på sprayflaske

Fremgangsmåde

 • Udblød kikærterne i en skål med rigeligt vand i 8-12 timer, fx natten over. Skyl herefter kikærterne grundigt og lad dem afdryppe.
 • Kør kikærter, løg, hvidløg, rasp, citronsaft, bagepulver, spidskommen, koriander og salt til en jævn masse i en foodprocessor. Lad massen hvile i 30 minutter.
 • Form kikærtemassen til ca 25 kugler, som presses let flade med fingrene. Er massen for blød, så tilsæt ekstra rasp/hvedemel, til konsistensen er passende.
 • Placer falaflerne i airfryerskuffen og spray med lidt olie. Olie kan udelades, men en smule olie giver en sprødere overflade.
 • Bag falaflerne i airfryeren ved 190°C i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde. Vend evt. falaflerne undervejs, så de tilberedes jævnt.
 • Server falaflerne varme med pitabrød/fladbrød eller i en salat.
 • Falafler er bedst, når de er nylavede. Man kan genopvarme en rest falafler, men man risikerer, at de bliver tørre og lidt kedelige.

Tips til opskriften.

Jeg bruger som regel tørrede kikærter, som jeg udbløder natten over, når jeg laver falafler. Men modsat traditionelle falafler, hvor man helst ikke skal bruge kikærter fra dåse, fordi man så risikerer, at falaflerne falder fra hinanden i den varme olie, så kan det godt lade sig gøre at bruge dåse-kikærter, når man laver falafler i airfryer. Man kan derfor springe let og elegant hen over de 8-12 timers udblødning af kikærter, hvis man bruger kikærter fra dåse.

Ovenstående er en rimelig plain opskrift på falafler. Men jeg kan anbefale, at man leger med forskellige smagsgivere. Fx smager det fantastisk, hvis man tilsætter et bundt frisk persille eller en frisk chili (eller tørret chilipulver/chiliflager) til foodprocessoren, inden det hele blendes.

Falafler i airfryer kan i teorien tilberedes helt uden olie. Dog vil jeg anbefale, at man sprayer falaflerne med en smule olie, inden de bages. Lidt olie giver lækre falafler med en ekstra sprød overflade. Og der er jo stadig langt fra et enkelt pift til det “olie-bad”, som falafler traditionelt tilberedes i.

Se også – Flæskesteg i airfryer I Kylling i airfryer

Falafler med eller uden koriander.

Jeg bruger stort set altid koriander, når jeg laver falafler. Men jeg er også helt klar over, at koriander om noget kan dele vandene. Derfor kan koriander selvfølgelig udelades i opskriften.

Man skal dog være OBS på, at tørret koriander ikke nødvendigvis smager på samme måde som frisk koriander, så giv det evt. en chance. Faktisk kan man meget vel have spist koriander, uden at være klar over det. I hvert fald hvis man indimellem køber en pakke færdiglavede, frosne falafler fra supermarkedet. Så prøv evt. lige at tjekke varedeklarationen næste gang.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)