Selvom vi kun lige har taget hul på efteråret, så har vi allerede spist suppe et par gange i løbet af sensommeren og september måned. Blandt andet har vi nydt en lækker og cremet blomkålssuppe og en græskarsuppe og senest denne her gulerodssuppe, som udover gulerødderne er fyldt med røde linser, kartofler, løg, chili og appelsin. Rygende varm og fuld af vitaminer er det noget af det bedste, man kan spise på en mørk og regnfuld efterårsaften og så bidrager de mange fibre i grønsagerne og linserne med en rigtig god mæthedsfornemmelse. Dejligt!
De røde linser er sunde og giver desuden suppen en let, cremet konsistens, men bryder man sig ikke om linser, kan disse bare udelades. Suppen smager under alle omstændigheder pragtfuldt, så det skal ikke være linserne der gør, at man fravælger den. Forleden dag pyntede jeg suppen med en ordentlig håndfuld blandede, friskhakkede krydderurter fra haven – det gælder jo om at bruge dem, imens vi har muligheden for det, men suppen kunne lige så godt have været pyntet med lidt ristet bacon eller chorizo i tern, en klat kølig creme fraiche eller måske lidt græskarkerner, hvis der ønskes knas til suppen.
Denne her opskrift giver en relativt stor portion suppe og da den mætter godt, vil jeg vove den påstand, at der er rigeligt suppe til 4 personer. Navnlig hvis der suppleres med lidt godt brød, eller måske en varm toast på rugbrød med skinke og ost, som vi ofte spiser til suppe. Selvom vi kun er 2 personer herhjemme, vælger jeg dog sjældent at halvere opskriften, for det er altid dejligt at have en portion suppe stående i køleskabet.
Forleden dag gik vi en lang tur langs stranden med Villy og blev blæst rigtig godt igennem og da vi først var hjemme omkring spisetid, var det dejligt nemt blot at hive gryden ud af køleskabet og sætte den på komfuret. Imens suppen blev varmet godt igennem, havde jeg så tid til at gå rundt og tænde lidt stearinlys, dække fint bord og lune et par tomat- og mozzarellabrød i ovnen, som vi spiste til suppen. Ikke den værst tænkelige middag ovenpå en god gåtur – nogle gange er rester altså bare det rene guld.
Gulerodssuppe med chili og appelsn
Ingredienser
- 250 gr gulerødder (5-6 stk)
- 2 stk løg
- 150 gr kartofler (3-4 stk)
- 2 tsk tørret timian
- 2 spsk olie
- 15 dl grøntsagsbouillon (evt. vand + 2 bouillonterninger)
- 75 gr røde linser
- 1 stk appelsin
- 2 tsk chilipulver (eller efter smag)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl gulerødder, løg og kartofler og skær dem i grove tern.
- Opvarm olien i en gryde og sauter grøntsager og timian i olien i ca. 5 minutter.
- Hæld bouillon i gryden, læg låg på og bring gryden i kog. Lad suppen koge i ca. 10 minutter, til grøntsagerne er møre.
- Tilsæt røde linser og lad suppen koge i yderligere 15 minutter, indtil linserne er møre.
- Blend suppen glat og cremet med en stavblender – ønskes suppen tyndere, kan der tilsættes lidt ekstra vand eller bouillon.
- Pres appelsinen og tilsæt appelsinsaft til suppen. Smag til med chilipulver, salt og peber.
- Server suppen med brød og evt. et drys krydderurter på toppen.
Jeg er vild med gulerodssuppe, og kommer også altid chili og appelsin i. Det spiller max. Jeg kan forestille mig, at linserne gør noget godt for konsistensen, så det skal vist prøves næste gang.
Emilie – Jeg synes personligt, at linserne gør noget godt for både konsistens og mæthed, så de ryger ofte i vores gulerodssuppe 😀
Hej
Jeg er lige begyndt at følge dine madplaner, og jeg synes denne uges er rigtig god. Også dejligt at der er en enkelt vegetardag, da vi en gang om ugen har besøg af en vegetar. Nu spiser vi ikke linser i det daglige og jeg tænker, om du har en erstatning for de røde linser i gulerodssuppen, så jeg ikke skal ud og købe en stor pose for at bruge 75 gram.
På forhånd tak
Vibeke – Hej med dig. Dejligt at du kan bruge mine madplaner – der er altid minimum 1 vegetardag og 1 fiskedag på mine madplaner, så der skulle gerne være lidt for enhver smag. Mht. linserne, så bliver de primært tilsat for at “jævne” suppen og gøre den cremet – og mæthed selvfølgelig – men de kan sagtens udelades. Du skal så måske justere på mængden af væde, da linser suger en del væde til sig, så når der ikke bruges linser, skal der tilsættes mindre vand, men suppen burde sagtens kunne blive både cremet og lækker vha kartofler og gulerødder alene, når det hele blendes med en stavblender 😀
Du har altid gode opskrifter og denne ser lækker ud, men jeg forstår ikke linsernes kogetid. De skal da koge meget mere end 5 min?
Susan – Hihi, du har da helt ret. Der er lige røget et 1-tal i skyndingen, så linserne skal selvfølgelig koge i ca 15 minutter. Det er hermed rettet 😀