Når vi engang imellem besøger en bagerbutik, så er det næsten 100 % sikkert, at jeg skal have en makronlinse, hvis der er sådan nogle. Jeg er vild med den lækre mandelsmag, den sprøde top og den bløde midte. Dog er jeg temmelig sikker på, at de fleste bagere bruger både mandelessens og margarine i deres makronlinser, og derfor har jeg i dag lavet min egen udgave. Med smørbagt mørdej, masser af marcipan og hjemmelavet hindbærmarmelade.
Se også – Napoleonshatte I Hindbærsnitter I Træstammer I Romkugler
Opskrift på makronlinser.
Der findes allerede en del makron-inspirerede opskrifter her på Madenimitliv. Bl.a de her nemme makron muffins med chokolade, som jeg også har lavet i en rabarberversion. Skal det være nemt og hurtigt, så vil jeg nok anbefale, at bage muffins. Ikke fordi det er specielt svært at lave makron linser. Men det tager immervæk lidt længere tid, fordi der både skal laves mørdej og makronmasse. Til gengæld er det så rigeligt tiden værd, for makronlinserne smager helt forrygende. Og som sagt er det på ingen måde svært.
Tip! Se også mine bedste tips til lækre variationer under opskriften.
Makronlinser
Ingredienser
Mørdej
- 200 gr hvedemel
- 50 gr flormelis
- 100 gr koldt smør
- 1 æggeblomme
Makronmasse
- 200 gr marcipan
- 200 gr sukker
- 2 æggehvider
- ¼ tsk hjortetaksalt (kan udelades)
Desuden
- 1 dl hindbærsyltetøj
- mandelflager til pynt
- 12 stk linseforme (ca 7-8 cm)
Fremgangsmåde
- Kom mel og flormelis i en skål og smuldr smørret ud i blandingen.
- Tilsæt æggeblommen og saml hurtigt dejen.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Lad dejen hvile på køl i ca 30 minutter.
Makronmasse
- Pluk marcipanen i mindre stykker og kom dem i en skål sammen med de øvrige ingredienser.
- Pisk dejen sammen til en cremet og nogenlunde klumpfri masse med en elmikser.
- Udrul mørdejen til en tykkelse på ca 2 mm på et meldrysset bord og udstik 12 cirkler med en diameter på 8-9 cm.
- Placer dejcirklerne i linseformene.
- Kom 1-2 tsk marmelade i hver linseform og fordel makronmassen ovenpå. Drys med mandelflager på toppen.
- Bag linserne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20-25 minutter, til de er gyldne og makronmassen er souffleret fint op. Kagerne falder sammen igen, når de afkøles.
- Afkøl kagerne på bageristen og befri dem for linseformene inden servering.
- Kagerne kan holde sig i 2-3 dage og evt. lunes inden servering. De kan desuden fryses.
Lækre variationer.
I stedet for hindbærmarmelade kan man bruge en anden slags marmelade. Fx jordbær, æble eller abrikos. Det er også lækkert med rabarberkompot. Man kan selvfølgelig også helt udelade marmelade. Men jeg synes, at det klæder de søde kager med en smule syre.
Makronlinser kan uden problemer fryses, så det er oplagt at lave en stor portion, når man alligevel er i gang. Kagerne optøs ved stuetemperatur, fx på køkkenbordet, og så er de egentlig klar til servering. Men jeg kan anbefale, at man lige varmer dem kort i ovnen. Så bliver mørdejen lækker og sprød igen.
Linseforme til makronkager.
Jeg bruger linseforme af folie, som jeg gemmer og genbruger. Men man kan sagtens bruge gammeldags linseforme af metal. Og har man hverken det ene eller det andet, så kan man såmænd også bruge en helt almindelig muffinform af metal, hvor mørdejen trykkes ud i hvert hul.
Jeg tror ikke, at jeg vil anbefale muffinforme af papir. Jeg er bange for, at de er for skrøbelige til at holde mørdejen på plads. Dog har jeg ikke selv prøvet det.
Det eneste her jeg ikke lige ligger inde med er vist mandelflager. Vi har masser af solbærmarmelade og jeg har fri i morgen. Det er vist oplagt…
Merete – Åhhh, det lyder lækkert med en solbærudgave. Og mandler er jo på ingen måde et must – det er bare pynt og lidt for sjov 😀