En nøddesteg (eller nøddepostej) med butterdej og grøntsagsfyld af bl.a champignons, gulerødder og hasselnødder er et virkelig skønt alternativ til eksempelvis indbagt mørbrad, forloren hare, oksesteg og lignende. Både for vegetarer men sandelig også for os andre, der gerne vil spise kødfrit indimellem. Og så er en lækker nøddesteg jo bare oplagt at servere for vegetarer i juletiden i stedet for flæskesteg eller and. Den kan så fint serveres med hvide og brunede kartofler og rødkål eller rødkålssalat.
Sprød nøddesteg opskrift.
Noget af det vigtigste, når man laver kødfrie retter, er at huske på smagen. Når man fjerner kødet, fjerner man nemlig også en del af grundsmagen umami. Og den skal man så forsøge at få tilsat igen. Det kunne eksempelvis være igennem ost, svampe eller nødder.
Derudover kan jeg godt lide, at der er forskellige teksturer i maden. Hvilket går så fint op i den her nøddesteg med sprødbagt butterdej, stegt grøntsagsfyld og knas fra hasselnødderne. Men selvfølgelig kan man udelade butterdejen. Det har jeg beskrevet nærmere under opskriften, hvor jeg også kommer med forslag til lækre variationer af nøddesteg.
Tip! Se mine bedste tips til nøddesteg + lækre variationer under opskriften.
Nøddesteg
Ingredienser
- 1 dl ris
- 2 spsk olie
- 2 løg (hakkede)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 2 tsk timian
- 2 gulerødder (groftrevne)
- 200 gr champignons (hakkede)
- 100 gr flødeost naturel eller med smag (kan erstattes af 1 dl fløde eller mælk)
- 100 gr hasselnødder (grofthakkede)
- 1 æg
- salt og peber
Desuden
- 1 rulle fersk butterdej
- æg til pensling
Fremgangsmåde
- Kog risene efter anvisning på pakken og stil dem til side.
- Opvarm olien i en gryde og sauter løg, hvidløg og timian heri.
- Tilsæt revet gulerod og champignons og sauter i ca 5 minutter, indtil væden er fordampet fra champignonsene.
- Tilsæt flødeost og rør rundt så osten smelter og fordeles.
- Tag gryden af varmen, vend hakkede nødder og kogte ris i blandingen og smag til med salt og peber.
- Til sidst røres ægget ud i nødde-champignonsfyldet.
- Rul butterdejen ud og placer nødde-champignonsfyldet som et aflangt farsbrød i en stribe på midten.
- Fold enderne af butterdejen op omkring fyldet og derefter først den ene langside og så den anden langside, så fyldet lukkes inde. Pensl med sammenpisket æg.
- Løft nøddestegen over på en bageplade beklædt med bagepapir og "vip" den rundt ved hjælp af bagepapiret, så lukningen af butterdejen vender nedad.
- Pensl herefter oversiden af butterdejen med sammenpisket æg.
- Bag nøddestegen ved 180 °C (varmluft) i ca 45 minutter, indtil den butterdejen er sprød og fint gyldenbrun på toppen.
- Skær den varme eller lune nøddesteg i skiver og server med salat eller grøntsager, kartofler og evt. en sauce eller dressing.
- Evt. rester af nøddesteg kan gemmes på køl i 3-4 dage og spises kold eller varm. Den rå steg kan fryses og optøs, pensles med æg og bages inden servering.
Tips til opskriften.
- Jeg synes, at champignons eller portobello giver en god smag og en lækker og fyldig struktur til grøntsagsfyldet. Vil man ikke bruge svampe, så kan man i stedet bruge revet aubergine. Det har nogenlunde den samme struktur. Aubergine smager desuden ikke af ret meget, og suger derfor smag til sig fra de øvrige ingredienser.
- Hasselnødderne kan erstattes af valnødder, pecannødder, mandler og lignende. Og man kan selvfølgelig også bruge en blanding.
- Vil man ikke indpakke nøddestegen i butterdej, så kan det sagtens udelades. Så former man bare grøntsagsfyldet til et brød, og lægger det i et ildfast fad foret med bagepapir. Bag brødet i ovnen ved 180°C i 30-45 minutter, indtil overfladen er gylden, og brødet er fast i konsistensen.
- I stedet for at lave en hel nøddesteg, kan grøntsagsfyldet formes til små frikadeller, som steges gyldne i lidt smør eller olie på en stegepande. Det er også oplagt at bruge resten af fyldet til frikadeller, hvis man har fået lavet en lidt for stor portion ift. mængden af butterdej.
Se også – Grøntsagslasagne I Kikærtegryde I Selleribøffer
Vegansk nøddesteg.
Ovenstående opskrift er ikke vegansk, idet der indgår både flødeost (eller fløde/mælk) og æg. Man kan dog gøre den vegansk med relativt få ændringer.
Flødeosten erstattes af et vegansk mælkeprodukt, fx soja”fløde” eller havre”fløde”. Ægget i grøntsagsfyldet kan erstattes af hørfrø. Hørfrø udrørt i vand fungerer ofte som alternativ til æg i det veganske køkken, fordi konsistensen bliver “sej” og “slimet” som en æggehvide, og har samme “samlende” effekt i fx en fars. Det er bare at udrøre 1 spsk hørfrø i en skål med 3 spsk vand og lade det stå i ca 30 minutter, så er der en portion svarende til 1 æg klar til brug.
Det sammenpiskede æg til pensling af butterdejen, ville jeg nok bare droppe. Dejen bliver muligvis ikke helt så blank, men den bliver stadig fint sprød. Og apropos butterdej, så findes der faktisk vegansk butterdej. De fleste af de billigere former for butterdej, som man kan købe i supermarkederne, har nemlig aldrig set skyggen af smør. De er som regel lavet med margarine, og dermed veganske.
Mon man kan bruge “farsen” til kåldolmere? Evt bruge rødkål I stedet for hvidkål, så man ikke bliver snydt?
Den er bare SÅ lækker – tak for en super opskrift. Jeg gav den lidt extra spice i form a curry paste og lidt chili peber. Brugte basmati ris stegt/ kogt med løg, hvidløg, kardemomme og cloves a la en pilaf.
Christel – Åhhh, det lyder også lækkert. Tak for tips 😀 😀
Er det 2 dl færdigkogt ris eller 2 dl rå ris, der så koges? 2 dl rå ris giver jo en del flere dl når de er færdigkogt
Tina – Jeg forstår vist ikke helt dit spørgsmål? Jeg bruger kun 1 dl ris i ingredienslisten, og hvis du kigger på det første punkt i opskriften, så starter jeg med at beskrive, hvordan de skal koges 🙂
Kan jeg fryse den-? Altså med den optøede butterdej omkring-?
Laila – Her skal jeg vist lige have lidt mere info. Optøet butterdej? Altså den rå stang kan godt fryses, inden du bager den, hvis det er det, du mener 😀
Jeg lavede denne nøddesteg med en vis skepsis igår, men det blir ikke sidste gang, den smagte virkelig godt.
Karin – Hvor er det bare dejligt at høre. Nøddestegen blev også et hit hjemme hos os, efter jeg havde lavet den første gang 😀
Kan man lave fyldet på forhånd (fx et par timer først skal bruge) hvis nu jeg vil lave fyldet om morgnen også om aften når man komme hjem fra arbejde folde det i butterdej og bage det
Karla – Ja, det burde ikke være noget problem. Varm evt. lige fyldet igennem, fx i mikrobølgeovnen, inden du pakker det ind i butterdejen. Så er du sikker på, at fyldet er helt gennemvarmt (også i midten), når butterdejen er gylden og færdigbagt 😀
Jeg vil gerne udskrive opskriften, men siden melder fejl…
Pia – Der har været problemer med print-knappen ifm at min nye Madklub blev implementeret på siden. Men den skulle meget gerne fungerer igen nu 😀