Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Croutoner.

0 kommentarer
Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Hjemmelavede croutoner er fantastiske. De er nemme at lave, de smager forrygende godt og så er de helt oplagte, som et lille Stop spild af mad projekt, hvis der ligger en rest tørt brød i skuffen. At de så også kan peppe en lækker salat eller en portion suppe gevaldigt op, er jo bare en ekstra bonus. Blandt andet indgår der brødcroutoner i en klassisk cæsar salat.

Se også – Klassisk franskbrød I Rugbrødschips I Koldhævede flutes I Kartoffelsuppe

Nem opskrift på croutoner.

Man kan lave croutoner med langt de fleste former for brød. Rugbrød, franskbrød (lyst eller groft), flutes, boller, rundstykker eller koldhævede boller, som er blevet til overs fra morgenmaden. Nedenstående opskrift er helt simpel og indeholder blot brød, olie og salt, men der kan sagtens tilsættes friskpresset hvidløg og friske krydderurter som fx friskhakket persille eller frisk timian til croutonerne. Det er blot at skære brødet i skiver, blande det hele og riste det til sprøde croutoner i ovnen.

Tip! Se også mine bedste tips til anvendelse af tørt brød (udover croutoner) under opskriften.

4,34 fra 6 stemmer

Croutoner

Bagetid20 minutter
Samlet tid25 minutter
Antal: 250 gr

Ingredienser

  • 250 gr franskbrød (lidt mere eller mindre gør ikke noget)
  • 4 spsk olie
  • salt

Fremgangsmåde

  • Skær franskbrødet i mundrette tern og kom dem i en frysepose.
    Opbevar croutonerne i en lufttæt beholder.
  • Tilsæt olie og salt og ryst posen, så det hele fordeles.
  • Bred brødet ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rist croutonerne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 10-15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.
  • Opbevar croutonerne i en lufttæt beholder. De kan sagtens holde sig et par uger. Bliver de bløde, så læg dem på en bageplade og rist dem et par minutter i ovnen. Så bliver de sprøde igen.

Brug det tørre brød.

Jeg hader at smide mad ud, og det gælder selvfølgelig også brød. Også selvom brød nogle gange kan være lidt “utaknemmeligt”, fordi det allerede er en smule mere kedeligt, dagen efter det er bagt. Heldigvis er jeg ret glad for ristet brød, og det redder jo unægteligt en hel del. Og ristet rugbrød er jo et hit. Gerne med et stykke god ost, der smelter ned i det varme brød.

Som sagt laver jeg ofte croutoner af vores gamle brød. Croutonerne bruger vi som topping i supper, fx er det lækkert i en god tomatsuppe. Især hvis man har smagt croutonerne til med hvidløg. Og så indgår der jo også lækre brødcroutoner i den klassiske cæsarsalat med romainesalat, parmesan og (måske) kyllingebryst. Men det er klart, at jeg ikke kan lave croutoner af alt vores brød, og så må jeg jo finde på noget andet.

Fx er det lækkert med et stykke hjemmelavet hvidløgsbrød. Og det er desuden simpelt at lave. Man blot skal smøre hvidløgssmør på brødstykkerne og riste dem i ovnen. En anden mulighed er bruschetta, som er en klassisk, italiensk forret med hakkede tomater, olivenolie, hvidløg og frisk basilikum på ristet brød. Og så indgår der jo også ristede brødskiver i den klassiske, franske løgsuppe.

Se også min opskrift på bruschetta med små, bagte tomater og avocadocreme lige her.

Lav en breadpudding.

Desuden kan man lave en breadpudding. Breadpudding er ret almindeligt i England og USA, men af en eller anden grund er det ikke så brugt herhjemme. Vi kender dog til arme riddere, og en breadpudding er stort set det samme. Der samler man blot brødstykker, sammenpisket æg, mælk og sukker i et fad, og bager det i ovnen, i stedet for at dyppe brød i æg og mælk og stege det på panden.

Traditionelt er arme riddere jo en sød ret, som serveres til dessert. Men breadpuddings kan også være en del af det salte køkken, hvilket denne her breadpudding med skinke, ost, forårsløg og tomater er et glimrende eksempel på. Den er superlækker med en god salat til og smagsmæssigt minder den ret meget om en madtærte. Dog med den lille detalje, at brødet er en del af tærten og ikke udgør bunden

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer