Haydari – dip med bagte peberfrugter og feta.

0 kommentarer
Grill, Ideer til studentermad, Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Haydari. En skøn, tyrkisk dip med feta (eller salatost), grillede peberfrugter, persille, olivenolie og krydderier, og en af mine absolutte favoritter, når det kommer til dips. Helt perfekt med grøntsager i stave og tyrkisk brød eller lune pitabrød skåret ud i trekanter. Enten som en lille snack eller som let aftensmad på de lune sommerdage, hvor appetitten ikke er så voldsom.

Se også – Marinerede oliven I Pimientos de Padrón I Hvidløgsdressing

Nem opskrift på haydari dip.

Det tager ikke meget mere end 5 minutter, at køre alle ingredienserne til en lækker haydari sammen. Det egentlige arbejde ligger i, at man først skal grille peberfrugterne (enten i ovnen eller på en grill), så de bliver sorte, og skindet kan pilles af. Jeg kan sagtens finde på at smide et par peberfrugter på grillen, hvis den alligevel er tændt, og jeg ved, at der skal laves haydari indenfor overskuelig fremtid. På den måde sparer jeg lige en arbejdsgang, og peberfrugterne ligger klar i køleskabet. Og de kan sagtens holde sig på køl i flere dage.

Skal det være endnu nemmere, så kan man også bruge et glas med grillede peberfrugter fra supermarkedet. De grillede peberfrugter kan købes i de fleste større supermarkeder og står sammen med oliven, grillede grøntsager mm. Og så er der i hvert fald slet ingen undskyldninger for ikke at lave denne her skønne skønne dip med feta og peberfrugter.

Tip! Se også mine bedste tips til anvendelse af haydari under opskriften.

Ingen bedømmelser

Haydari

Samlet tid30 min
Antal: 3 dl

Ingredienser

 • 1 rød peberfrugt
 • 100 gr feta ost (salat ost) (brug en cremet variant, fx Puck ost)
 • 1 fed hvidløg (skrællet)
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 tsk paprika
 • ½ tsk chilipulver eller chilipasta (kan udelades)
 • bredbladet persille (jeg bruger en lille håndfuld)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Halver peberfrugten og fjern frøstol og frø.
 • Læg peberfrugten med skindsiden opad på en bageplade beklædt med bagepapir og grill den i ovnen ved 200 °C (grill funktion) i ca 10-15 minutter, indtil skindet bliver mørkt og får sorte pletter. Peberfrugten kan selvfølgelig også laves på en grill.
 • Lad peberfrugten afkøle og pil skindet af. Der sker ikke noget ved, at der sidder lidt skind tilbage.
 • Kom den grillede peberfrugt i en food processor eller blender sammen med de øvrige ingredienser og blend til en ensartet dip. Man bestemmer selv, hvor grov eller fin en dip man ønsker.
 • Smag til med salt og peber og opbevar på køl indtil servering.
 • Server som dip til grøntsager og brød eller som smørelse i sandwiches, wraps mm.
 • Haydari kan holde sig på køl i ca 5 dage. Det er ikke fryseegnet, da man kan risikere, at konsistensen bliver vandet.

Anvendelsesmuligheder.

Som nævnt ovenfor, så er haydari perfekt sammen med en ordentlig portion grøntsager i stave og lunt brød, som kan dyppes i den skønne dip. Men derudover er der også en lang række andre anvendelsesmuligheder. Fx kan fetadippen bruges som smørelse i sandwiches og wraps. Eller i durumruller med hjemmelavet kebab og kyllinge shawarma. Og ikke mindst som tilbehør til falafler med pitabrød eller fladbrød og salat.

Haydari kan også bruges som dip til diverse former for stegt og grillet kød og herhjemme spiser vi en hel del haydari i grillsæsonen. Endelig kan man lave en tyrkisk inspireret meze og servere flere forskellige slags dips og småretter med brød til. En perfekt forret/snack eller et let aftensmåltid, der kan sammenlignes lidt med spanske tapas.

Tilberedning uden food processor.

Jeg laver haydari i min food processor – også selvom mange opskrifter angiver en blender. Dels synes jeg, at det er meget nemmere at styre konsistensen på dippen i en food processor. Men derudover synes jeg også, at det er nemmest, når jeg ikke skal stå og ryste blenderen for at få det hele med.

Har man hverken en food processor eller en blender, så kan man i stedet bruge en minihakker. Det kan være, at man så skal dele portionen i to for at få det hele med, men det burde kunne lade sig gøre. Det er formentlig også muligt at komme alle ingredienserne i en skål og blende det til en grov dip med en stavblender. Men ønsker man en cremet og ensartet haydari, så anbefaler jeg food processor eller blender.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)