En skinkestang er en klassiker, der ligesom sine fætre, tunmoussen og den indbagte mørbrad med butterdej, faktisk er et overstået kapitel. Et såkaldt levn fra 80’erne, men som nogle af os har lidt svært ved helt at slippe. Simpelthen fordi de smager for godt. Og det giver jo god mening, at man har lidt svært ved at give afkald på sprødbagt butterdej med cremet fyld af flødeost, champignons og skinke.

Se også – Hønsesalat på sprød butterdej I Aspargestærte med butterdej I Bacontwistere med butterdej

Skinkestang opskrift.

Jeg bruger en rulle fersk butterdej, som passer perfekt i størrelsen til en skinkestang. Men vil man hellere bruge små, frosne plader butterdej, og selv rulle dem sammen, så er det selvfølgelig også en mulighed. Man kan også kaste sig ud i en hjemmelavet butterdej, men det synes jeg nu er lidt meget at gøre ud af det. Selvom en skinkestang bestemt er lækker.

Tip! Se mine bedste tips til variationer af fyldet i skinkestangen under opskriften. 

Skinkestang med butterdej
Print opskrift Pin opskrift
4.57 fra 16 stemmer

Skinkestang med champignons

Samlet tid40 min
Antal: 6 stk

Ingredienser

 • 1 spsk olie
 • 250 gr champignons (rensede og skåret i skiver)
 • 200 gr flødeost naturel (eller flødeost med smag)
 • 150 gr skinke/hamburgerryg (skåret i tern eller strimler)
 • 1 bdt purløg (klippet)
 • 1 spsk sød sennep (kan udelades)
 • 1 rulle fersk butterdej
 • sammenpisket æg til pensling
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Opvarm olien på en pande og sauter champignonerne i den varme olie til de bliver bløde og har afgivet al væde. Hak evt. champignonerne groft.
 • Kom champignonerne i en skål sammen med flødeost, skinke, purløg, sennep, salt og peber.
 • Bred butterdejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og fordel skinkefyldet i en stribe på midten af dejen.
 • Fold begge ender af dejen ind over fyldet (ca 2-3 cm), så der er lukket af for enderne. Skær herefter siderne af dejen i skrå strimler (ca 2 cm brede) men uden at skære helt ind til fyldet. Fold skiftevis en strimlel fra højre og venstre side ind over fyldet, så der fremkommer et fint, flettet mønster.
 • Pensl skinkestangen med sammen pisket æg.
 • Bag skinkestangen i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 20-25 minutter, indtil den er gyldenbrun og gennembagt.
 • Lad skinkestangen hvile på bagepladen i 5-10 minutter og server den lun med salat.

Frokost, aftensmad og natmad.

En skinkestang er skøn som nem aftensmad, gerne med en fyldig salat ved siden af. Derudover er den oplagt som lun frokostret eller på en buffet, hvor den som regel vækker stor glæde. Endelig er den perfekt som natmad til større og mindre fester. Ikke mindst fordi, man kan forberede skinkestangen helt indtil det punkt, hvor den skal i ovnen og bages. Det bliver således ikke nemmere, at forberede natmaden i god tid, og bare smække den i ovnen ca 30 minutter før servering.

Den rå skinkestang kan for øvrigt også fryses, hvis man vil være i RIGTIG god tid. Man skal blot huske at vente med at pensle dejen med sammenpisket æg, indtil lige før skinkestangen skal i ovnen. Ellers kan ægget risikere at udtørre og give nogle lidt kedelige “krakeleringer” i den fine, blanke overflade. Men ellers er der ikke noget at bekymre sig om.

Skønne variationer.

Selvom det hedder en skinkestang, så er der faktisk masser af muligheder for variation mht kødet. Normalt bruger jeg en god, kogt skinke eller hamburgerryg, som jeg selv skærer i mindre stykker. Og allerbedst er det selvfølgelig, hvis man har en rest kogt skinke eller hamburgerryg til overs fra aftensmaden, som er lige til at skære ud.

Vil man slet ikke have skinke i skinkestangen, så kan man i stedet bruge sprødstegt bacon eller stegt/kogt kyllingefilet skåret i mundrette stykker.  En anden mulighed er små tern af rå laks, ørred eller rejer. Bruger man fisk, kan man overveje at udskifte champignonerne med dampet spinat og evt. grønne asparges i mindre stykker. Både spinat og asparges passer perfekt til fisk.

Og apropos champignons, så kan disse også udskiftes, eller suppleres, med andre skønne svampe i svampesæsonen. Man kan fx bruge kantareller, Karl Johan eller hvad man nu synes. Man kan også droppe kød og fisk helt og nøjes med at komme grøntsager i ostemassen.

Flødeost med smag eller naturel.

Man kan vælge at bruge flødeost naturel eller med smag. Fx pikantost, hvidløgsost, krydderurter, chiliost og lignende. Flødeosten røres sammen med skinke skåret i tern eller strimler, og fyldet smages til med sennep, friskhakket purløg, salt og peber. Derudover tilsættes der ristede, finthakkede champignons til fyldet, men grøntsagerne kan sagtens varieres. Man kan således snildt sautere lidt hakket løg, hvidløg, peberfrugt, porre eller forårsløg sammen med svampene, hvis man vil have ekstra grønt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)