Og så var der jo lige skinkestangen. En klassiker der, ligesom sine fætre tunmoussen og den indbagte mørbrad, faktisk er et overstået kapitel i dansk gastronomi, men som bare ikke vil uddø – simpelthen fordi de smager for godt. En kollega havde en rest med på madpakke og jeg, der havde glemt alt om skinkestangens eksistens, blev så inspireret, at jeg var nødt til at lave en til aftensmad.

Grundlæggende består en skinkestang jo primært af en flødeost (vælg evt en med smag – hvidløg, pikant, urter etc) og skinke i tern, der røres med lidt  sennep, salt og peber, samt hvad man nu har af rester i grønsagsskuffen. I går blev det svitsede champignons, grofthakket peberfrugt, fintsnittet porre og forårsløg, en rest broccoli eller finthakket løg smager også godt. Tilsæt også gerne lidt friskhakkede krydderurter, hvis der er mulighed for det – jeg havde en potte purløg stående fra forleden dag, hvor vi fik æggekage, så resten af den kom med i ostemassen.

Selvom det hedder en skinkestang, er der faktisk også masser af muligheder for variation mht kødet. Normalt bruger jeg god, skiveskåret skinke, som jeg selv skærer i mindre stykker. Jeg synes, at de skinkestrimler man kan købe i butikkerne er lige fintrevne nok til min smag – og så kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor meget reelt kød der i grunden er i pakken?

Et alternativ til skinken er en rest kogt hamburgerryg fra aftensmaden, eller bare en pakke pålægshamburgerryg der skæres i grove tern. Vil man slet ikke have svinekød i stangen, kan der bruges stegt eller kogt kyllingebryst der skæres i mindre tern. En anden mulighed er små tern af rå laks eller rejer. Man kan også droppe kød og fisk helt og nøjes med at komme grønsager i ostemassen. Mulighederne er mange, og det gør skinkestangen til perfekt restemad.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Skinkestang med pikantost og champignons

Samlet tid40 min
Antal: 3 personer

Ingredienser

 • 1 rulle fersk butterdej
 • 200 gr champignons (grofthakkede)
 • 1 pk gul pikantost
 • 1 pk hamburgerryg (skåret i tern)
 • 1 spsk friskhakket purløg
 • 1 spsk sød sennep
 • 1 sammenpisket æg til pensling
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Svits champignons på panden og lad dem afkøle let. Imens blandes flødeost, skinketern, purløg, sennep, salt og peber i en skål. Tilsæt champignons til sidst, rør fyldet godt sammen og smag til. 
  Bred butterdejspladen ud på et stykke bagepapir og fordel fyldet i en stribe på midten. Fold begge ender ind over fyldet, så der er lukket for enderne. Skær herefter dejen i siderne i skrå strimler, lige mange i hver side, men skær ikke helt ind til fyldet. Fold skiftevis en strimel fra højre og venstre side ind over fyldet, så der fremkommer et fint fletmønster. 
  Ryk bagepapiret med den rå skinkestang over på en bageplade og pensl den med sammenpisket æg. Bag stangen i ca. 20-25 minutter ved 200 grader, til den er gylden og gennembagt. Lad stangen hvile 5 minutter inden den skæres i stykker og serveres lun med en god, blandet salat og dressing til.

Noter

Stangen er perfekt som forret eller natmad, idet den rå stang kan laves i forvejen og stilles i køleskabet. Umiddelbart inden bagningen pensles den med æg, hvorefter den bages og serveres.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)