Flanksteak. En af de lidt billigere udskæringer, der tidligere mest blev brugt til hakket oksekød. Men efterhånden har flanksteaks (eller flankesteaks) alligevel gjort sit indtog og er blevet superpopulære. Ikke mindst når det kommer til grillstegning, hvor den store og flade steak er både nem og virkelig hurtig at tilberede, samtidig med at den snildt kan række til 4-6 personer (afhængig af størrelse).

Se også – Rosastegt culottesteg I Rosastegt roastbeef I Kartoffelsalat

Opskrift på grillet flanksteak.

De flanksteaks, som man kan finde hos slagteren og i supermarkedet, er ofte marinerede. Og det giver jo god mening, fordi man så bare skal koncentrere sig om at tilberede kødet. Nedenstående opskrift kan sagtens bruges til en færdigmarineret flanksteak – så springer man bare marinaden over og går direkte til tilberedningen. Men finder man en flanksteak uden marinade, så prøv gerne denne her opskrift. Den er virkelig nem og lækker og kødet bliver dejligt saftigt og fyldt med smag.

Har man ikke en grill, så skal man heller ikke holde sig tilbage fra at købe flanksteaks af den grund. Man kan nemlig sagtens stege en flanksteak på en grillpande eller stor stegepande. Præcis ligesom når man steger en god bøf.

Tip! Se mine bedste tips + ideer til tilbehør til flanksteak under opskriften.

Opskrift grillet flanksteak
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Flanksteak (grillet)

Hviletid35 min
Samlet tid50 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 600 gr flanksteak (er flanksteaken større, gør det ikke noget)
  • 4 spsk olie
  • 2 spsk sød chilisauce
  • saft af ½ citron/lime
  • 1 fed hvidløg (presset)
  • salt og peber

Fremgangsmåde

  • Tag flanksteaken ud af køleskabet.
  • Kom olie, sød chilisauce, citronsaft, presset hvidløg, salt og peber i en skål og rør det sammen.
  • Pensl marinaden på flanksteaken og lad den hvile i ca 20 minutter på køkkenbordet.
  • Læg flanksteaken på grillen ved indirekte varme og grill den 4-6 minutter på hver side alt efter hvor rødt kødet ønskes. Jeg grillede denne her i 6 minutter = medium rosa.
  • Rare = 4 minutter på hver side
    Medium rare = 5 minutter på hver side
    Medium rosa = 6 minutter på hver side.
  • Dæk flanksteaken til med et stykke stanniol og lad den hvile i ca 15 minutter.
  • Skær herefter kødet ud på tværs af fibrene i skrå skiver.
  • Drys flanksteaken med salt og server med kartofler og salat.

Tips til opskriften.

  • En flanksteak hører til blandt de billigere udskæringer, men hvis bare man behandler kødet korrekt, så er det faktisk både superlækkert og dejligt mørt. Som med alle andre former for oksekød, så skal man passe på med at overtilberede kødet, så det bliver tørt, trist og sejt. Men derudover så er det også vigtigt, at man udskærer kødet korrekt, hvilket vil sige på tværs af kødfibrene og i skrå skiver. Præcis ligesom når man skærer skiver af en røget laks.
  • Ligesom en rosastegt roastbeef så kan flansteak både serveres varm og kold. Der er derfor ingen grund til at genopvarme evt. rester af kødet. I stedet kan det bruges i en steaksalat, en steaksandwich eller bare serveres i skiver sammen med en god salat eller kartoffelsalat. Det er også lækkert at komme skiver af flanksteak i friske forårsruller med rispapir.

Lækkert tilbehør til flanksteak.

Det er helt oplagt at grille en flanksteak, hvilket selvfølgelig også afspejles i tilbehøret, der i høj grad består af klassisk grill-tilbehør. Det kunne eksempelvis være en kartoffelsalat – enten en klassisk kartoffelsalat eller en nyfortolkning i form af denne her kartoffelsalat med avocadocreme. En portion nye, smørristede kartofler med friske krydderurter eller kanariske saltkartofler med mojo være vil også være helt oplagte, hvis man gerne vil have varme kartofler til kødet.

Derudover vil jeg foreslå en simpel men stadig lækker salat. Fx en vandmelonsalat med feta og blåbær eller en spidskålssalat med avocado. Og når nu man alligevel har gang i grillen, så kunne en portion grillede grøntsager jo også være oplagt at servere til flanksteaken.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)