Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

10 skønne og varme supper i vinterkulden…

2 kommentarer
Inspiration

Som jeg har været inde på et par gange tidligere, så er jeg ret vild med varme supper, når efterårs- og vinterstormene raser, når sneen vælter ned og når temperaturen daler – kort sagt, når det rigtigt er vinter og koldt udenfor. Som jeg var inde på i madplanen for uge 3, så har jeg i denne uge skullet vælge mellem 2 lækre supper til aftensmad og det fik mig til at tænke på, at jeg ville samle 10 af mine bedste suppeopskrifter i ét samlet indlæg, så der måske er flere af Jer læsere, der kan blive inspireret eller få glæde af dem.

Fælles for supperne er, at de alle er varme og lavet på råvarer, som er aktuelle for årstiden, altså efterår og vinter. De er for de flestes vedkommende relativt nemme at lave – supper passer jo stort set sig selv og skal så blot blendes eller smages til ved servering. Vi får ret ofte dessert, når menuen står på suppe – fx pandekager eller de her sprøde vafler. Det er noget jeg er vokset op med og den skik har jeg ikke lyst til at lave om på, men hvis man synes, at det kniber med at blive ordentligt mæt, når aftensmaden står på suppe, så kan jeg anbefale at supplere med et rigtig godt madbrød – det kunne evt. være boller eller flutes, lavet på denne her super lækre og nemme, koldthævede dej, som ikke kræver at man skal have fingrene i dejen overhovedet, men det kunne også være lidt mere spændende madbrød som fx horn med skinke og ost, en pizzastjerne med ost og tomat eller måske et par pølsehorn med sennep og ketchup, serveret før eller efter suppen.

Blomkålssuppe-1-1080x675

Blomkålssuppe er en af mine favoritsupper og det er faktisk også den, som jeg kan huske, at have spist flest gange da jeg var lille. Ofte havde min mor lige kommet et par gulerødder i tynde skiver i suppen, efter at den var blendet og så fik vi som sagt pandekager til dessert. Denne her cremede blomkålssuppe med forårsløg og bacon er lækker og ret hurtig at lave, men skal det gå ekstra hurtigt, så har jeg netop set, at man kan få blomkål, som er skyllet og derefter findelt i poser i supermarkederne og ellers mener jeg også, at der findes blomkål på frost.

aspargessuppe-1080x675

Aspargessuppe er måske ikke den mest farvestrålende suppe, sådan rent visuelt, men hvad den ikke har i udseende, har den til gengæld til fulde i smag og denne her silkebløde og let cremede aspargessuppe er faktisk en af Mortens absolutte yndlingssupper. Jeg laver gerne kødbollerne selv, på en fars a la den jeg bruger, når jeg laver boller i karry – den må ikke være alt for løs i det. Derefter er det bare på med et par latexhandsker og så triller jeg bittesmå kødboller mellem hænderne, som bliver dumpet ned i kogende vand. Det tager faktisk ikke overvældende lang tid, men smager virkelig godt. Laver man aspargessuppe i forårs- og sommermånederne, så kan jeg anbefale, at supplere med lækre, lyndampede, grønne asparges – svits evt. aspargeshovederne for sig selv i lidt smør på en pande og server dem på toppen af suppen.

0021-1080x675

Denne her mexicanske suppe er endnu en af favoritterne og den er i bund og grund en helt basic grønsagssuppe, som er fyldt med lækre ting som forårsløg, gulerødder, kartofler, majs og hakkede tomater. Lidt madlavningsfløde og godt med krydderier afrunder smagen og et drys bacon på toppen giver lidt knas.

019-1080x675

Glohed og godt krydret hjemmelavet tomatsuppe er noget af det bedste til at jage kulden ud af kroppen på kolde vinterdage. Laves denne her suppe om sommeren og i det tidlige efterår, så anbefaler jeg lækre, solmodne og danske tomater, men resten af året kan den altså fint fremtrylles ved brug af hakkede tomater på dåse og suppen er stadigvæk både nem at lave og forrygende lækker.

Gulerodssuppe-med-linser-1080x675

Gulerodssuppe med linser, chili og appelsin er en meget mættende, billig og lækker grønsagssuppe, som smager skønt. Linserne er med til at tykne suppen og så er de i øvrigt sunde. Top suppen med friske krydderurter, en klat kølende creme fraiche, hvis man ønsker ekstra smæk på chilismagen og måske lidt stegt og krydret kylling, hvis der ønskes kød til at pynte på suppen. Vi spiser gerne suppen som vegetarret med godt brød til.

012-1080x675

Skal det nu ikke være en alt for spicy gulerodssuppe a la ovenstående, men bare en helt plain, så kan jeg anbefale denne her super simple og cremede gulerodssuppe med pikantost, som er en af de allerførste supper, jeg kan huske at have lavet. Jeg spiste den tit, da jeg boede i min lille lejlighed i Århus og udover at være både nem og billig, så smager den bare helt forrygende.

DSC_0006-1080x675

Dette her er en af de supper, som ikke nødvendigvis er svære at lave, men som tager tid. Hønen eller kyllingen skal koge i nogle timer og sådan er det. Til gengæld kan man glæde sig over resultatet, som er en lækker og kraftig hønsekødsuppe med grønsager og hønse- eller kyllingekødet kan man så skære i mundrette tern og spise i suppen. Alternativt kan man servere suppen med færdigkøbte eller hjemmelavede kød- og melboller og så gemme kødet fra hønen og en lille rest suppe og bruge det til en portion tarteletter med høns i asparges. Og på den måde får man 2 gange aftensmad ud af suppegryden.

DSC_0012-1080x675

Denne her lækre broccoli og kartoffelsuppe lavede jeg for nylig og personligt synes jeg, at den blev virkelig god. Normalt kunne jeg ikke rigtigt forestille mig en suppe, som udelukkende var lavet på broccoli, for uanset hvordan man vender og drejer det, så er smagen af broccoli ikke specielt kraftig, men når den sættes sammen med kartofler og desuden tilføres en pakke friskost og lidt krydderier, så er der altså grobund for en særdeles lækker og ikke mindst cremet grønsagssuppe og det er jeg ret vild med.

DSC_0013-1080x675

Hvis lige man kan komme sig over den let spøjse kombination af karry, kylling og ferskner i en suppe – det tog lidt tid for mig at få det afprøvet, så vil man opleve, at resultatet bliver en af de allerlækreste og skønne supper, man kan tænke sig. Vi har spist denne her karrysuppe med kylling og ferskner en del gange, siden jeg lavede den første gang og jeg tror aldrig, at vi sådan for alvor bliver trætte af den. En skøn og fyldig suppe med masser af mæthed.

035

En lækker græskarsuppe hører om noget efteråret og vinteren til og selvom jeg godt kan lide forår og sommer, så kan jeg næsten gå og blive sådan helt utålmodig, når vi når hen på sensommeren, hvor de lidt koldere dage begynder, for så vil jeg have græskarsuppe og så må butikkerne altså gerne begynde at finde dem frem. Til gengæld kan jeg jo så nyde, at jeg kan få græskar i massevis igennem hele efteråret og vinteren og de kan faktisk holde sig ret længe, hvis bare de opbevares køligt. Det smarte ved denne her suppe er, at der kan bruges både butternut og hokkaido, så det er helt ligegyldigt, hvilket græskar man får fingre i.

Subscribe
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Aage Johansen
2 år siden

Hej.
Jeg synes det er rigtig flot,at du sender et nyhedsbrev, og så sender opskrifter med.
Jeg er en ældre herre på 87 år, som blev enkemand for 7 år siden. Da døde min hustru efter 58 års ægteskab. Siden har jeg jeg klaret mig selv. Men dine suppe opskrifter ser utrolig lækre ud, og jeg vil meget gerne spise en lille portion suppe ved hvert måltid. Derfor melder jeg mig under fanerne i håb om at blive godkendt som opskrifts modtager.
Venlig hilsen