I overmorgen er det som bekendt juleaften og de fleste har helt styr på, hvad der skal på menuen, om det så er and, gås, kalkun, flæskesteg eller noget helt femte. Men i nærmeste fremtid venter nytårsaften og hvad nytårsmenuen skal bestå af, er straks en helt anden sag. Nytårsaften rimer på fest og højtidelighed, glitter og glimmer – det er en festlig aften og det må maden gerne afspejle i form af snacks til dronningens nytårstale og 2-3 retter hvis ikke flere.
Måske er der allerede 100 % styr på, hvad nytårsmenuen skal byde på – det er der så ikke herhjemme hos os, kan jeg afsløre, så jeg har kigget mit opskriftsarkiv igennem og taget noter og det er der foreløbigt kommet nedenståede ud af. Massevis af ideer og opskrifter til såvel forretter som snacks til nytårstalen og både med og uden fisk, da vi også har en “ikke-fiskespiser” blandt os denne aften.
Hvis ikke menuen allerede er på plads til årets sidste aften, så vil jeg da helt klart opfordre til at lade blikket glide ned over alle de forskellige muligheder, som jeg har listet op til vores egen nytårsaften. Der kunne måske være lidt inspiration at hente.
Butterdejssnacks med pesto. En nem og lækker snack, som kan forberedes i god tid og fyldes med lige præcis den slags pesto eller tapanade, som man allerbedst kan lide. Lun gerne de små butterdejssnacks kort i ovnen inden servering.
Sprøde grønkålschips. Grønkål rimer på nytår, men hvorfor ikke prøve at servere kålen på en ny måde? Fx som sprøde chips til nytårstalen. Chipsene holder sig sprøde i lang tid i en lufttæt beholder, så man kan lave dem allerede nu.
Små ruller med laks og/eller skinke. En lille lækker haps med laks eller skinke, som helst skal forberedes dagen før og blot skæres ud i mundrette bider et par timer inden servering.
Mini hasselback kartofler. De fineste hasselback kartofler i mini format, som er lige til at dyppe i en god mayo eller aioli og hapse til nytårstalen.
Bacon-løgringe med chili. En lidt mere tidskrævende men bestemt ikke svær snack. Igen kan det hele forberedes i god tid og så skal bacon-løgringene blot lunes inden servering.
Sprøde og krydrede tortillasnacks. Server gerne de sprøde snacks med en lækker guacamole og lun dem evt. let i ovnen inden servering.
Soyamandler. Saltmandler er en let og lækker snacks til et glas velkomstbobler, men prøv at erstatte – eller kombinere – dem med en portion soyamandler. Igen kan det hele forberedes flere dage i forvejen – hvis altså ikke man kommer til at spise mandlerne selvfølgelig.
Saltmandler med chili. Den nemmeste snack, der kan trylles frem i løbet af ganske få minutter, fordi mandlerne laves i mikrobølgeovnen. Så bliver det altså ikke nemmere.
Hjemmelavede flæskesvær. Det er meget muligt, at vi har fået gris og and nok i løbet af julen, men der er nu ikke meget, der slår en portion hjemmelavede og supersprøde flæskesvær.
Dadler med baconsvøb. En fast del af vores traktement til nytårstalen og igen kan det hele laves dagen før og blot lunes inden servering.
Indbagte tigerrejer med butterdej. Nem og lækker snack, som ligner en million og smager forrygende, men som er dejlig nem at tilberede. Gør det hele klart i forvejen og opbevar rejerne omviklet med butterdej på køl. Så skal de blot pensles med æggeblomme og bages inden de serveres lune.
Spinatroulade med laks. En meget populær forret som oven i købet ser forrygende flot ud. Skal der ikke serveres fisk til forret, så er der flere eksempler på spinatroulade med fiskefri fyld i opskriften.
Tunroulade med tunmousse, laks og rejer. En lidt anderledes form for roulade end ovenstående spinatroulade, men ikke desto mindre både fin at se på og meget lækker. Og så kan den forberedes i god tid.
Tigerrejer med chili og hvidløg. Nemt og lækker og så er der altså lidt luksus over de store rejer. Rejerne kan sagtens stå i marinaden og passe sig selv hele dagen – så skal de blot i ovnen inden servering.
Hønsesalat og asparges på sprød butterdej. En klassisk hønsesalat, som selvfølgelig også kan serveres på en frisk ananasring, men en bliver altså også udsædvanlig lækker, når den anrettes i en sprødbagt “kurv” af butterdej og så er det faktisk ret nemt at lave.
Avocado med rejer og lyserød dressing. En rigtig retro-forret, men den holder stadig og er især god, hvis ikke man bliver mere en 1-2 personer nytårsaften, men stadig gerne vil gøre lidt ekstra ud af det og servere flere retter.
Hønsesalat med asparges og champignons. Endnu en retro-forret og en af de få forretter uden fisk, hvilket indimellem kan være svært at finde. Server hønsesalaten med brød eller på en skive frisk ananas – det er et kæmpe hit. Hønsesalaten kan faktisk også serveres i en halv avocado a la ovenstående opskrift.
Klassiske bruschetta med tomat og basilikum. Nemt, lækkert og vegetarisk og så er bruschettaer endnu en af de populære, når det skal være uden fisk. Tomaterne smager ikke af sååå meget på denne her tid af året, så sørg for at købe nogle der er små og aromatiske.
Bruschetta med tomater og avocadocreme. En lidt anderledes form for bruschetta end den klassiske men mindst lige så lækker med en skøn avocadocreme og små, ovnbagte tomater.
Gratineret hummer med hvidløgssmør. Især op til nytår er det populært med hummer og denne her opskrift er både nem og lækker og oplagt at servere, hvis man er mange ved bordet, da den kræver en minimal arbejdsindsats.
Lakserilette med purløg. Så nemt, lækkert og enkelt og så kan den laves i rigtig god tid. Anret evt. riletten som små kugler eller “æg” på en bund af plukkede salater og giv ristet rugbrød eller rugbrødschips til.
Små blinis med stenbiderrogn. Der går godt nok endnu 1-2 månder, inden det for alvor er sæson for stenbiderrogn, men jeg ved at flere fiskehandlere har stenbiderrogn på frost til nytår. Alternativt kan de små blinis toppes op med alt fra kaviar og rejer til røget laks, avocado og lufttørret skinke.
Melon og lufttørret skinke. Og apropos lufttørret skinke, så kommer her endnu en til dem, der ikke spiser fisk. Melon med lufttørret skinke er lækker og så synes jeg, at farvespillet imellem orange cantaloupe melon og lyserød, lufttørret skinke er supersmuk.
Jomfruhummere med hvidløgs- og persillesmør. Nytårsmenuen må gerne rime på fest og luksus så hvorfor ikke benytte sig af de mange gode tilbud på fisk og skaldyr op til nytår og servere jomfruhummere med hvidløgs-persillesmør. Hummerne kan klargøres i god tid og skal så blot i ovnen og anrettes inden servering.
Rejesalat med mango, forårsløg og chili. En anden lækker forret, som også kan forberedes i god tid, er denne her skønne rejesalat, som min mor “opfandt” for snart mange år siden. Den har efterhånden fungeret som forret på rigtig mange buffet’er og jeg har endnu aldrig oplevet, at der ikke kom nogen og bad om opskriften efterfølgende.
Tunmousse med røget laks og rejer. Rigtig retro og vanvittig lækker. Jeg pynter min tunmousse med rejer og røget laks – det er jo nytår – men man kan også bruge krebse- eller jomfruhummerhaler. Lav moussen dagen før og pynt den i god tid. Så skal der blot kastes lidt frisk dild i buketter på toppen inden servering.
Hvidvinsdampede blåmuslinger. Herhjemme er muslinger et hit og hvis man hører til dem, som har det på samme måde, så er det jo oplagt, at servere en omgang hvidvinsdampede blåmuslinger til forret. En supernem servering som ikke fylder alt for meget i maven, selvom det kan se voldsom ud på tallerkenen.
Tarteletter med høns i asparges. En klassiker, som er populær hos både store og små. Pas på med at servere for mange tarteletter, hvis der følger mange flere retter eller hovedretten bare er stor. Tarteletter er ofte så populære, at folk har lidt svært ved at stoppe igen og derfor kommer til at spise sig mætte.