Sommerdage og solskin betyder masser af dejlig mad på grillen, men ofte synes jeg, at vi har tendens til at sidde fast i det samme tilbehør til de grillede lækkerier. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, som indimellem mangler inspiration til lækre salater og grønt tilbehør, derfor har jeg i dag skrevet dette her indlæg med ikke mindre end 30 forskellige forslag til lækkert tilbehør og jeg håber, at jeg har fundet lidt for enhver smag.
Vi kommer ikke uden om det – grillmad og coleslaw hører bare sammen. I hvert fald hjemme hos os, hvor der produceres kilovis af hjemmelavet coleslaw i løbet af grillsæsonen. Den hjemmelavede udgave smager meget bedre end den færdigkøbte og så ved man præcis, hvad den indeholder.
Og nu vi er ved coleslaw, så vil jeg da også lige nævne denne her lækre sommercoleslaw med æble og vindruer og et sprødt drys af græskarkerner på toppen. Et fantastisk alternativ til den klassiske udgave.
Vi kan heller ikke komme udenom en klassisk kold kartoffelsalat, som vel nok er den mest brugte form for tilbehør til grillmaden. Vil man prøve et alternativ, så kan jeg anbefale denne her kartoffelsalat med blomkål, hvor kartoflerne får følgeskab af dampet blomkål. En let og lækker variation over den klassiske kartoffelsalat.
En anden variation over den klassiske kartoffelsalat er denne her udgave med kylling og bacon. Forrygende lækker på en lun sommeraften og helt perfekt til grillet grønt. Kyllingen kan jo altid udelades i salaten, hvis der kommer kød på grillen.
Når jeg har serveret kartoffelsalat nogle gange i løbet af sæsonen, så begynder jeg gerne at veksle imellem den klassiske og denne her fantastiske, grønne kartoffelsalat med avocado og chili. En skøn og cremet udgave, som ikke bliver dårligere, hvis der drysses med lidt sprødstegt bacon på toppen.
Og så må vi ikke glemme denne her lækre kartoffelsalat med cremet karrydressing og bacon – et sommerhit, som er kommet for at blive, i hvert fald her hjemme hos os, hvor den ligger i høj kurs.
Sidst men ikke mindst vil jeg nævne denne her græske kartoffelsalat med peberfrugt – et skønt alternativ til den klassiske kartoffelsalat med creme fraiche dressing og helt perfekt til blandt andet grillet lam og oksekød.
Og skal det nu slet ikke være kartoffelsalat, så overvej lige en portion knuste kartofler med parmesan og timian. Et hit til grillmaden, i hvert fald herhjemme hos os.
En sommersalat, som er både nem og lækker at lave, og samtidig en fryd for øjet, er denne her salat med frisk spinat, feta, jordbær, vindruer og saltede mandler. Den smager selvfølgelig allerbedst, når jordbærrene er modne og danske, men heldigvis så kan man sagtens udskifte jordbærrene med hindbær, nektariner, blåbær eller lignende, så salaten hele tiden kan følge sæsonens frugt.
Vi spiser så mange tomatsalater i løbet af sommeren og denne her tomatsalat med frisk mozzarella og syltede rødløg hører bestemt til blandt favoritterne, men mindre kan sagtens gøre det. Tomater i skiver, hakkede løg, et skvæt god olivenolie, salt og måske lidt frisk basilikum, så er man nået langt. Feta på toppen gør det jo kun endnu bedre.
Helt simpelt og sommerlækkert – bagte radiser med feta og basilikum. Radiserne kan både tilberedes i ovnen og på grillen og de kan serveres som tilbehør til alle mulige former for grillmad. Bliver der rester, så smager det også skønt som en kold “salat” dagen derpå.
En god, græsk salat bringer altid minder om en dejlig ferie i Grækenland frem hos mig. Men denne her græske salat med feta og oliven er altså også glimrende tilbehør til grillet kød og hvis man bare vil have lidt let til aften på en varm sommerdag, så kan den sagtens serveres som hovedret med et stykke godt brød ved siden af.
Denne her salat med grønne bønner, feta og rødløg er både nem at lave og super lækker. Har man bønner i haven, er det jo oplagt at bruge dem, men ellers kan man både bruge friske bønner fra supermarkedet, som gives et let opkog, og optøede bønner fra frost. Man skal ikke lade sig narre af den ret simple opskrift – i mange år troede jeg ikke, at en bønnesalat med feta ville være specielt spændende tilbehør, men så smagte jeg det og jeg har været fan siden. Wauuu…
Bagt blomkål med BBQ-sauce er oplagt tilbehør til grillmad og det bliver bestemt ikke mindre lækkert, når det laves med friske, danske blomkål. Bagt blomkål kan for øvrigt laves i en kuglegrill, præcis ligesom man kan tilberede hele kyllinger og stege.
Hvis man alligevel skal koge ris til aftensmaden, så er det oplagt at koge lidt ekstra og lave en skøn og farverig rissalat med masser af sommergrønt som tilbehør dagen efter. Salaten smages til med en lækker olie-eddike dressing og må gerne stå 1 times tid på køl, så ris og grønsager rigtigt kan suge smag til sig.
Et alternativ til rissalaten er for øvrigt denne her perlebygsalat med masser af grønt og selvfølgelig også med en skøn olie-eddike dressing. Perlebyg minder utrolig meget om ris, men mætter lige en smule mere, ligesom der er lidt mere at “tygge på”.
Og så er vi nået til pastasalaterne, for er der noget, som rimer på sommersol og grillmad, så må det ubetinget være lækre, cremede pastasalater. Denne her skønne pastasalat med pikantost og bacon er et sommerhit herhjemme
Og det samme må siges om denne her pastasalat med karry og bacon. Smagsmæssigt minder den for øvrigt en smule om ovenstående kartoffelsalat med karrydressing og bacon, men indeholder dog mange flere grønsager.
Og endelig denne her gamle kending, for selvfølgelig kunne jeg ikke lave dette her indlæg, uden at tage bloggens absolut mest populære pastasalat med – cremet pastasalat med kylling, bacon og masser af grønt. Når jeg laver salaten som tilbehør, udelader jeg gerne kyllingen og så spiser vi i stedet grillet kylling eller marineret svinemørbrad ved siden af. Alle pastasalaterne kan for øvrigt gemmes på køl i flere dage, så lav gerne en stor portion og spis dem til frokost, tag dem med i picnickurven eller på stranden.
Broccolisalat er godt både sommer og vinter og med denne her skønne broccolisalat med æble, vindruer og bacon får vi spist os igennem en hel del broccolihoveder hver eneste sommer.
Denne her spinatsalat med bacon, druer, ost og nødder er nærmest et helt måltid i sig selv og kan sagtens serveres som et hovedmåltid, evt med lidt brød ved siden af, men den er altså også god til både kød og fisk fra grillen.
En lækker tabouleh med bulgur, persille og citron hører til blandt det nemmeste tilbehør og har man masser af persille i haven, så er det endnu mere oplagt at fremtrylle den skønne og mættende salat.
Salt feta og sød vandmelon er et match made in heaven og uanset om man, som her, serverer vandmelon og feta som en lille grill snack, eller laver en vandmelonsalat med feta, så er der næsten garanti for succes.
Og apropos vandmelonsalat, så der denne her vandmelonsalat med blåbær og feta ikke bare superlækker, den er også virkelig pæn at se på. Rød, hvid og blå kan bare et eller andet sammen.
Ingen sommer uden tzatziki der, efter min mening, passer forrygende godt til grillmad og denne her skønne tzatziki med feta og hvidløg er bestemt ingen undtagelse.
Ingen grillaften uden et godt stykke brød på grillen – sådan har det været i hele min barndom og sådan er det faktisk også herhjemme hos os i dag. Jeg bager gerne en stor portion af de her skønne, koldhævede flutes, som kan opbevares i fryseren, indtil de skal bruges. Dejen skal blot røres sammen, koldhæves og lægges på en bageplade med fugtige hænder – nemmere kan det næsten ikke blive.
En anden mulighed for brød til maden kan være et focaccia med tomat, hvidløg, oliven og rosmarin. Det er nemt at lave og så er det lækkert med de mange forskellige slags fyld, men man bruger selvfølgelig bare det, som man kan lide. Man kan også nøjes med at pensle brødet med olivenolie og drysse med havsalt og rosmarin – enkelt og lækkert.
Og så slutter vi lige af med en omgang hjemmelavede hvidløgsbrød. Brødene fantastisk lækre og nemme at lave og en uundværlig del af vores grillmiddage. Og så slipper vi desuden for at smide en masse brødrester ud.
Lyder lækkert. Har du nogle gode ideer til kartoffelsalat med olie/eddike dressing?
Nina – Jeg har desværre ikke opskrifter på kartoffelsalater med olie-eddikedressing på bloggen lige pt, da vi mest gør det i dem med creme fraiche herhjemme. Til gengæld har jeg set eksempler på kartoffelsalater, hvor kartoflerne var vendt sammen med pesto, som så ret lækre ud 🙂
Hej Nina. Jeg laver en kartoffelsalat med nye danske kartofler ( med eller uden skræl) og laver en dressing med olie, hvidvinseddike, sød sennep, lidt honning, salt og peber .. Jeg kommer alt muligt forskelligt i sammen med kartofler – grønne asparges, mozzarella ost, radiser osv – det smager så godt
Hej 😊
Jeg har før lavet den lækre coleslaw med vindruer, men nu virker linket ikke.
Kan du hjælpe mig?
Venlige hilsner fra
Anne 😊
Anne – Jeg har lige kigget på det, og det burde virke igen nu 🙂
Hej,
Når jeg trykker på linket til opskriften på sommerslaw kommer jeg blot ind på den klassiske coleslaw og jeg kan desværre heller ikke søge den frem i hverken appen eller på hjemmesiden.
Michelle – Den gamle opskrift på sommercoleslaw er desværre forsvundet under en opdatering, og jeg har endnu ikke fået genskabt den. Men det er nu ikke så vanskeligt, for der er blot tale om den “almindelige” coleslaw tilsat æble i tern, vindruer og ristede, saltede græskarkerner på toppen 🙂
Hej, dejlige opskrifter, men links passer desværre ikke, kommer til ærtesalat når jeg trykker på vandmelon salat…
Lau – Ja, der er desværre sket en fejl i en del af mine links under en opdatering. Mit webbureau arbejder på højtryk på at løse fejlen, men indtil da kan jeg anbefale, at bruge søgefeltet i stedet for. Jeg er godt klar over, at det er lidt mere bøvlet, men det er desværre mit bedste bud for nu 🙂